úterý 16. února 2021

O odrůdě Pecorino s lahví od Ciù Ciù

Dnes se zastavíme v Marche, v Azienda Vitivinicola Ciù Ciù. Už jsem se tu o nich krátce zmiňoval před šesti lety při přechutnávání odrůdy Pecorino (a tenkrát pil stejné víno ve starším ročníku). Ciù Ciù je podnik rodinný, s historií od sedmdesátých let, řízený bratry Massimilianem a Walterem Bartolomei. Je to moderní a větší vinařství, postupně se rozrostlo až na dnešních zhruba 180 hektarů a více než jeden a půl milionu lahví šumivých, tichých bílých i červených vín ročně. Vinice mají v certifikovaném bio, na lahvích se chlubí i značkami jako „vegan“. Merlettaie Offida DOCG Pecorino 2019 je čisté Pecorino, které kvasí i zraje půl roku na hrubých kalech ve středně velkých dubových sudech. Láhev zkosená, uzavřeno Nomacorc Select Green špuntem (z cukrové třtiny). Barva do slámové, výraznější. Čerstvé, trochu hlubší, zralé žluté ovoce a decentní krémovost, lehce oříšková linka a dotyk dřeva, se vzduchem a vyšší teplotou zajímavé jemnější odbočky, šalvěj. Suché, poměrně plné a koncentrované ale velmi dobře pitelné, s vyšší kyselinou, ovoce do malvic, delší s lehce nerušivě nahořklým dozvukem. Solidní kousek! U Foltýn Wine po lahvi 275 Kč.

Název Pecorino samozřejmě nese především oblíbený a zásadní italský ovčí sýr, který se s víny ze stejnojmenné odrůdy dá párovat celkem úspěšně. I odrůda Pecorino, či též Uva delle Pecore či Uva Pecorina, název získala ze slova pecora, ovce. Legenda praví, že její hrozny s oblibou pojídali pastýři při cestách s ovcemi na horské pastviny. V jiné variantě na časně dozrávajících hroznech hodovaly přímo ovce. Příbuznost s maďarskou odrůdou Juhfark, v překladu beraní ocas (odkazuje k podlouhlému válcovitému tvaru hroznů) nehledejte :-) Ač existuje několik různých variant, dá se Pecorino snadno poznat už ve vinici díky malým a hodně kulatým listům. Odrůda preferuje spíše chladnější místa pěstování, je poměrně dobře odolná vůči chorobám, raší a dozrává brzy, hrozny bývají s vysokou cukernatostí a zároveň dostatkem kyselin. Potud žádný problém, bohužel dává spíše menší a nestabilní výnosy, což se jí málem stalo osudnou. Bývala velmi oblíbenou ještě v devatenáctém století, ale zaznamenala obrovský pokles ve výsadbách ve století dvacátém a byla nahrazena módnějšími nebo alespoň produktivnějšími odrůdami typu Trebbiano. Mimo řídká místa pěstování téměř upadla v zapomnění a o exportech dokonce do zahraničí nikdo ani nepřemýšlel. Na počátku tisíciletí byste ji v celé Itálii našli na zhruba sto šedesáti hektarech (některé zdroje uvádějí dokonce jen šedesát, resp. 87 hektarů), jednoodrůdová vína byla spíše výjimečnou záležitostí a Pecorino šlo snáze ochutnat v rámci různých směsí.

O deset let později můžeme mluvit o téměř neuvěřitelném nárůstu popularity a malém zázraku, kdy se Pecorino, samostatně a hrdě se svým jménem na vinětě, běžně dostává do sklenek nejen znalců a vinných nadšenců, ale čím dál více je oblíbeno i u běžných konzumentů. I legenda typu Emidio Pepe porušila tradici a místo jediného bílého vína začali dělat i odrůdové Pecorino :-) Špičkové kousky nabízí Cataldi Madonna, Nicoletta de Fermo, Tiberio, Aurora, Umani Ronchi, Faraone, Guido Cocci Grifoni a spousta dalších. V roce 2010 už se výsadby pohybují okolo 1200 ha, Pecorino ve vinicích nahrazuje slavné internacionální odrůdy typu Chardonnay a i dnes osázená plocha stále stoupá, naposledy se blížila ke dvěma tisícům hektarů. K úspěchu přispěla, či se mu spíše přizpůsobila, i legislativa a italské apelační předpisy. Jedna z nejlepších odrůdových vín Pecorino (s možností příměsi až 15 procent další odrůdy, v oblasti jde typicky o velmi zajímavou odrůdu Passerina) nyní najdete v DOC Offida, nacházející se v provincii Ascoli Piceno regionu Marche, které vzniklo v roce 2001 a v roce 2011 dokonce povýšilo na DOCG. V rámci Marche můžete Pecorino najít také ve směsích, oficiálně v apelacích Falerio dei Colli Ascolani, Colli Maceratesi či v šumivé podobě v apelaci Controguerra. Krom Marche se odrůda výrazně pěstuje a je významná v oblasti Abruzzo. Ale najdete ji i v Laziu, Umbrii, Ligurii a v ještě menším množství také v Toskánsku.

A jaká jsou tedy vína? Samozřejmě záleží na původu a způsobech zpracování. Záleží, zda se producent rozhodne použít dřevo či pracuje čistě s nerezem. Zda ponechá prostor unikátnímu projevu odrůdy nebo posune selektovanými kvasinkami projev vína výrazně ke stylu Sauvignonu blanc, což je jeden z neduhů, kterým některá Pecorina trpí. Jestli je z vyšších nadmořských výšek a štíhlejšího typu, nebo z nižších svahů a tělnatější. V Marche třeba vinaři obvykle macerují mošt déle se slupkami než v Abruzzu a výsledná vína bývají o něco důraznější. Poctivé Pecorino bývá typicky až slámově žluté, v mladé podobě se zelenými odlesky, s čerstvou energickou vůni s kořenitými tóny a zralou ovocností sladkých jablek a hrušek, někdy až tropického ovoce, ananasu, citrusů a banánů. Často se objevují zajímavé tóny lékořice, akátu či jasmínových květů, ale také vůní evokujících tymián, mátu či šalvěj. V chuti bývá víno pevné, suché s výtečnou kyselinou a mineralitou, šťavnaté, extraktivní, s potenciálem dobře zrát. I přes velkou svěžest bývají vína koncentrovaná a s vyšším alkoholem, 14 % není nic neobvyklého. Mladá vína mnohdy nabízí nevšední a zdánlivě rozporuplnou kombinaci divočejší neotesanosti a kultivovaného projevu.

Komentáře používají Disqus