pondělí 4. ledna 2021

Fantastický Riesling Mélange od Evy Fricke

Do nového roku s fantastickým ryzlinkem! Pravda sice velmi mladým a teprve na začátku cesty, ale omlouvat se nebudu. Některá vína prostě umí nabídnout různé podoby potěšení, jinak skvělá jsou mladičká a odlišně po pár letech (či dekádách) zrání. A upřímně pokud je neotevřete/neochutnáte mladé, tak vlastně ani nevíte, zda potenciál ležet mají a jestli je vůbec ve sklepě chcete ;-) Takže dnes to bude Rheingau a Eva Fricke (web), zástupkyně tamní nové vinařské generace. I když se pravda narodila v Dolním Sasku do rodiny dvou lékařů a jejím snem bylo mít minipivovar, osud ale chtěl jinak. Už ji ovšem zdaleka nejde považovat za „vycházející hvězdu“. Prvním oficiálním ročníkem byl sice teprve 2006, ale stihla posbírat nějaká ta stobodová vína, být zařazena mezi top podniky regionu (a tím pádem i Německa) a i cenovou politikou si už poměrně důvěřuje.

Úspěch nepřišel náhodou a Eva Fricke není nadaným amatérem. Po letní brigádě, na kterou vyrazila trochu netradičně na vinice do Jihoafrické republiky, propadla vínu a začala studovat vinohradnictví a enologii v Geisenheimu. Zkušenosti sbírala různě po světě, od Austrálie (vinařství Tatachilla a také Pepper Tree v Hunter Valley), přes Francii (Château Cissac v Bordeaux) a Itálii (Castello di Verduno v Piemontu) až po Španělsko (v legendárním Dominio de Pingus v Ribera del Duero). Ovšem lákal ji, pro nás všechny snadno pochopitelně, Riesling. Trénovala i ve výtečných vinařstvích německých, jako třeba Schloss Johannisberg, coby asistenka u J. B. Beckera a následně měla na starosti vinice i provoz vinařství Johannes Leitz. Tam všude určitě jednu či dvě věci k tématu, jak připravit fantastický ryzlink, pochytila. Postupně si pořídila první malé vinice v Rheingau, začala sbírat opuštěné a zanedbané polohy (především ty strmé, náročné na ruční práci) se starými keři a vdechovat jim nový život. Samozřejmě to znamená i hospodaření v ekologickém (certifikovaně) režimu, dnes už na zhruba 11 hektarech, a pokusy s biodynamikou. Vína dnes povětšinou fermentují spontánně, pracuje s neutrálními sudy a obvyklé je několikaměsíční ležení na jemných kalech, krom síření v nich nejsou žádná aditiva (a jsou i „vegan“ :-). Na vinicích má s drtivou převahou Riesling, ale najdete tam i trochu Pinot Noir, který končí převážné v růžových bublinách.

Eva Fricke Riesling Mélange Rheingau QbA trocken 2019 je mlaďoch ze špičkového ročníku který považuje za svůj kvalitou zatím nejlepší, kvantitou tomu tak bohužel není (dle polohy ztráta 20-60 %, spíše k horní hranici). Mélange je směsí jílovitých spraší, písku a křemence, původ je ve více kvalitních polohách (Hattenheimer Schützenhaus či z lieu-dit Kalbspflicht ve vinici Sandgrub mezi Kiedrichem a Eltvillem). Těžká mohutnější pistole, silná kovová záklopka a kvalitní delší celokorek… tady se nešetřilo. Citronová barva. Efektní, mladá energická aromatika. Expresivně ovocná do zralého sladkého peckového ovoce – meruňky a mirabelky. Dotyk citrusů. Silné a hutnější a přitom svěží a s určitou lehkostí. Suché, plné, intenzivní a koncentrované ve spojení s parádní kyselinou a naprosto vyvážené (při na Riesling nemalých 13.5 % alkoholu i troše cukru). Mineralita, opět žluté peckové ovoce, delší. Sladkost ovoce a kyselina, balanc. Efektní, expresivní nádherný ryzlink. Krystalicky čistý a precizní, aniž by byť jen v nejmenším působil jakkoliv technicistně, přirozeně nádherný. Wow, upřímně. U nás se vinařství rozhodl dovážet Pavel Kramár aka Albarelo.

Komentáře používají Disqus