pátek 29. ledna 2021

Chianti Classico od Riecine

Opět červená Itálie a jedna úplná klasika. Jsme v severních a výše položených částech v Gaiole v Chianti, od počátku čistě vedených (a dnes bio certifikovaných) vinicích na jílu a vápenci, v jednom z top místo pro produkci skvělého Sangiovese, a ve sklence je Chianti Classico 2017 od vinařství Riecine (web). První zmínky o usedlosti, tehdy patřící k blízkému klášteru, jsou už z roku 1112 a v majetku církve byla až do 20. století. Moderní historie a sláva vinařství se začíná psát ale až v roce 1971, kdy začali vinohrady obhospodařovat, rozšiřovat a vilu obnovili Brit John Dunkey s manželkou Palminou Abbagnano. Po jejich smrti přešlo vinařství do rukou Američana Gary J. Baumanna, který jej po 16 letech prodal jiným investorům. Podnik dnes vede a za sklep je zodpovědný Alessandro Campatelli, od roku 2017 přizval na pozici enologa slavného konzultanta Carla Ferriniho, který v Riecine připravoval i jejich první ročník a spolupracoval až do smrti zakladatelů. Ročně vinařství připraví do 80 tisíc lahví, z nich více než polovina obsahuje dnes hodnocené víno.

Jejich „základní“ Chianti Classico vzniká z ručně sklizených hroznů selektovaných na vinici a následně třídicích stolech při příjezdu do vinařství, hrozny kvasí spontánně v otevřených betonových kádích Nomblot o objemu 5500l, macerace na slupkách asi deset dní (obvykle odtahují část moštu pro zvýšení koncentrace). Každá parcela je zpracována zvlášť. Víno zraje 14 měsíců ve velkých starších 500l sudech a velkých dřevěných tancích (Grenier, objem 3 či 4 tisíce litrů). Bordó láhev, kovová záklopka, celokorek. Pěkná rubínová barva. Čerstvá, starosvětská, krásná vůně. Především červené ovoce, trochu zralejší a sladší, a něco tmavého. K tomu zábavná florální linka, vlhké dřevo, koření na divočinu a závan tabáku. Krásně se mění na vzduchu a nabízí spoustu zábavy ke zkoumání. Suché, čisté, středně plné, zrale červeně ovocné, šťavnaté, s přímostí umožňující a trochu svádějící ke „klopení“ a velkým douškům, ale zároveň dostatkem vrstevnatosti pro to si s vínem hrát a ledasčím navíc. Slušná délka, balanc, přístupnost už teď ale potenciál dál zrát. Jo, to jsem si užil dost. Tre Bicchieri a pár dalších prestižních vysokých hodnocení, po lahvi šest stovek u Albarelo.

Komentáře používají Disqus