pondělí 18. ledna 2021

Bois de Favereau v červené i bílé

Rok se s rokem sešel a doma mi přistál další ročník Château Bois de Favereau Bordeaux Supérieur „Cuvée Jean Jules“ z Entre-Deux-Mers, podniku rodiny Galineau z Pellegrue a vína připravovaného exkluzivně pro négocianta J.J. Mortier & Cie (podnik založil Jean-Jules Mortier, odtud i jméno vína), tentokrát je to 2016. O důvodech, proč mám tohohle vína doma obvykle slušné zásoby, jsem se rozepisoval opakovaně. Očividně to není jen můj oblíbenec, ale i jeden z hitů dovozce Kupmeto. Ročníku 2015 mi ještě nějaká krabice zbývá a jak bude vypadat šestnáctka, která si v Bordeaux v mnoha ohledech s kvalitou patnáctky (na levém břehu určitě) nezadala, jsem se těšil. Odrůdově je to 60 % Merlot, 30 % Cabernet Sauvignon a 10 % Cabernet Franc, vinice jsou především jílové a jíl nad vápencem. Už delší dobu se na nich snaží jet udržitelnějším způsobem, zde to ještě není ale na bílé 2019tce najdete na vinětě alespoň certifikaci HVE (Haute Valeur Environnementale) a ta bude i u novějších ročníků červeného, mají i ISO 14001 a nějaké další certifikace. Postupně, začali v roce 2019 na vinicích se Sauvignonem a od loňska pokračují už i u modrých odrůd, jsou na cestě k plnému certifikovanému bio. Upřímně musím říct, že pokud bude mít červené Favereau navíc bio certifikaci a cena nevyskočí (nesmyslně) nahoru, tak to pro mne bude malý svátek :-)

Ale zpět k novince z ročníku 2016. Školeno rok v mixu nových a jednou a dvakrát použitých barrique sudů. Zelená bordó láhev, tenčí kovová záklopka, aglomerovaný korek. Viněta existuje v asi čtyřech variantách, třeba patnáctku tu mám ve dvou různých a šestnáctka je i v podobném designu jako jejich bílé (viz níže). Pěkná tmavší rubínová barva. Ovocná vůně, tmavé ovoce do švestek ale k tomu i „svěžejší“ linka ovoce červeného, něco kořenitosti, dřevo, mléčná karamela. Suché, středně plné, ovocné opět na pomezí tmavého a červeného a s dotykem sladkosti, s velmi fajn kyselinou, již teď poměrně uhlazené, s měkčími a méně výraznými tříslovinami. Hodně přístupné a k pití teď, ale v klidu nějaký ten rok vydrží.

Paralelně jsem znovu otevřel i ročník 2015. I zde pěkná rubínová barva, již lehce nazrávající. Spíše tmavší ovocnost do švestky a černého rybízu, sladší kořenitost (badyán), dřevo, trocha kouře a se vzduchem zajímavá linka máty a až exotický závan „tygří masti“, zábavné. Suché, čisté, s fajn kyselinou, středně plné, spíše tmavě ovocné, s již znatelně uhlazenými tříslovinami ale stále o chlup výraznějšími než u šestnáctky a pocitově mírně svíravější a sušší, dobrá délka a stavba. V kontextu ceny více než slušné a asi mi i sedí o trochu více než mladší ročník.

Novinkou loňského roku na našem trhu je Château Bois de Favereau Bordeaux Blanc „Cuvée Jean Jules“ 2019, tedy bílé víno stoprocentně postavené na odrůdě Sauvignon blanc a připravené v nerezu. Zelená bordó láhev, tenčí kovová záklopka, aglomerovaný korek. Světlá citronová barva. Svěží, čerstvé, bezové a angreštové, herbální linka rybízové listy. Na úvod reduktivně zaprděné a svědčí tomu rozdýchání. Suché, šťavnaté, hodně výrazné kyseliny, působí štíhleji než by naznačovalo 13 % alkoholu, citrusová kůra a bílé ovoce. Čisté, přímočařejší, osvěžující bílé. Měl jsem poprvé před asi půl rokem a to bylo hodně přísné a upřímně mne moc neoslovilo, čas hrany zřetelně ohladil a teď se pije dobře.

Komentáře používají Disqus