úterý 1. prosince 2020

3x Riesling z Mosely od Weingut Loersch

V rámci aktuální ryzlinkové nálady jsem se podíval pod korek/šroub třem lahvím od Weingut Loersch (web, do roku 2011 Loersch-Eifel, fotky na webu vyloženě lákají vyrazit k sousedům na výlet) z Mosely. Rodina se může v místě pyšnit vinařskou tradicí od roku 1640, to není vůbec špatné. Moderní historie a vzestup zájmu se začíná psát od roku 2002, kdy se na vínech začal podílet mladý Alexander Loersch, který podnik od otce plně převzal v roce 2009. Vinařství sídlí v Leiwenu a hospodaří na 4.5 ha. Drtivá většina je samozřejmě Riesling (zbylá část Pinot Noir a trocha odrůdy Rivaner aka Müller Thurgau), na všem dobře známých polohách Trittenheimer Apotheke či Piesporter Goldtröpfchen, ale révu pěstují i na Trittenheimer Altärchen, Dhroner Hofberg, Neumagener Rosengärtchen či Leiwener Klostergarten. Nabízí i „Riesling Skylounge“ a ubytování s krásnou panoramatickou vyhlídkou na efektní smyčku Mosely mezi Leiwenem a Trittenheimem.

Tradiční strmé břidlicové polohy, starší až velmi staré výsadby vedené v čistějším (ale ne bio) režimu, limitované výnosy a ruční sklizeň, spontánní fermentace (pro některá vína ve starších dubových sudech, často pomalá a trvající i několik měsíců), ležení na jemných kalech. Z ochutnaných lahví mne nadchl Trittenheimer Altärchen Riesling Kabinett trocken 2017 z keřů vysázených v roce 1964. Láhev klasická pistole pod šroubem. Citronová barva. Čerstvá, břidlicově minerální, citrusová aromatika, na úvod lehce zaprděná a svědčí tomu vzduch. Suché, štíhlejší, delší, s parádní šťavnatou ovocností, vyvážené. Fantastická lehkost a pitelnost, kterou umí málokde jinde. Nekomplikovaně elegantní Riesling pro příznivce trochu tvrdšího stylu, skvělá věc. 299 Kč.

Piesporter Goldtröpfchen Riesling Kabinett 2017 je už v „tradičním“ stylu nízkého alkoholu a vyššího zbytkového cukru. Opět pistole a šroub. Citronová světlejší barva. Čerstvé a mladistvé, i zde se vyplatí otevřít dříve a nechat odvětrat, minerální, s lehce žlutější sladší ovocností, dotykem medu a mírné kořenitosti a malým náznakem petroleje. V chuti zbytkový cukr skvěle vyvážen výbornou šťavnatou kyselinou, lehkost a přitom důraz, pije se to úplně samo, naprosto klasická příjemná skvěle udělaná záležitost. Zábavné už takhle, ale prospěje tomu nějaký ten rok zrání. Opět 299 Kč.

Vogelsang Trittenheimer Apotheke Riesling Trocken 2017 pochází ze specifické polohy Vogelsang, strmé (gradient nějakých 85 %, tedy přes 40˚) na modré břidlici s červenými akcenty, v rámci slavné Trittenheimer Apotheke. Láhev pistole ale tentokrát kovová záklopka a celokorek. Lehce tmavší citronová barva. Výraznější, pocitově „teplejší“ projev oproti předchozím vínům, zralejší a koncentrovanější, citrusy a jablko, medová linka a podběl. V chuti „spíše suché“, prostě nějaký ten cukr tam je, s výtečnou kyselinou, středně plné, vyvážené, poměrně koncentrované, delší. Bohatší, efektní Riesling, který si zaslouží ještě nějaký pátek zrát. Povedené, ale upřímně ona hravost přísnějšího kabinetu z Altärchen mi seděla víc :-) Což skoro jistě znamená, že normálním lidem a ne kyselinovým deviantům bude víc chutnat Vogelsang :o) Cena 399 Kč. Všechna vína zakoupena u Mikuláše Cylka alias CCVino (aktuálně ovšem mění web a původní nejede, doporučuji kontaktovat pro ceník, mají spoustu parádních věcí a upřímně nechápu ten několikaletý výpadek, během kterého jsem jejich sortiment vůbec nezkoumal).

Komentáře používají Disqus