pátek 27. listopadu 2020

Sénéjac 2006 a nová knižní akvizice

Pokračujeme zásobami Bordeaux „zapomenutými“ v archivním sklepě. O Château Sénéjac (Cru Bourgeois, Haut-Médoc) už jsem se tu rozepisoval u ročníku 2010 (a podruhé o stejném víně o dva roky později), paradoxně na něj došla řada dříve než na dnešní ročník 2006, který jsem neměl uložen doma a snadno při ruce :-) Informace v původním zápisku každopádně platí. Jen doplním 41 ha vinic z celkových 150 ha pozemků, nejsou z nejmenších. Podnik má stejného šéfa (a vlastníka) jako slavnější Château Talbot. A biodynamika, kterou rozjeli před úmrtím původní majitelky, bohužel skutečně nebyla zachována. Ale jedou alespoň čistěji bez pesticidů a celkově se snaží, kvalita posledních pár let je prý skvělá. Nevím, už dlouho jsem nechutnal. Ročník 2006, za který jsem tenkrát zaplatil 367 Kč, je každopádně stále v bezva kondici!

Bordeaux láhev, kovová záklopka, kvalitní celokorek bez větších známek ležení. Tmavá rubínová barva, něco vysráženého depotu. Poměrně intenzivní, voňavější projev. Některé aktuální recenze mluví o úpadku ovoce a vínu na sestupu, ale tohle bylo od nákupu ve sklepě při ideální teplotě a problém rozhodně nevidím. Sladší tmavší ovoce, již nazrálejší, černý rybíz, lehce živočišné, dřevo, kouřovost a dotyk kávy s mlékem. Suché, čisté, středně plné, spíše tmavě ovocné, opět živočišná linka, stále docela výrazné tříslo ale již se uhlazuje, delší, vyvážené. Solidní kousek, který ještě nějaký pátek vydrží. Vypili jsme s chutí.

Udělal jsem si radost a na „dlouhé zimní večery“, ale spíš jako referenční a spolehlivý zdroj aktuálních (v rámci papírové knihy, samozřejmě) informací k regionu, jsem si pořídil knihu Inside Bordeaux od Jane Anson. Kniha je to z obsáhlejších, na nějakých 700 stovkách stran nacpaná jak „základem“ (historie, odrůdy, techniky ve sklepě, byznys model, klasifikace, …) a profily jednotlivých producentů, tak velkou sekcí věnující se terroir, půdám, vlivu podnebí a jeho změn a tak. A mapičky tam jsou! Těším se na detailnější zkoumání.

Komentáře používají Disqus