pondělí 2. listopadu 2020

Ryzlinky a Pinoty Noir od Spielbergu

Uplynulých 14 dní jsem se izoloval „na samotě u lesa“, sebou si na pití vezl mimo jiné i malý degustační set od vinařství Spielberg, oblíbeného a na naše poměry už trochu většího producenta z Archlebova. Většího znamená, že vlastní a obdělávají (s příklonem k organice, včetně certifikovaného bio) 65 hektarů vinic a ročně vystřelí nějakých čtvrt milionu lahví, v nabídce mají hodně širokou škálu odrůd a typů vín, úrovní sladkosti a přístupů při zpracování. Takže u nich najdete jak přímočaré čisté nerezovky, Svatomartinské či polosladké Rulandské šedé, tak i spontánně kvašený a minimálně manipulovaný suchý vlašák, červená školená rok a více ve francouzských dubových sudech nebo bubliny čtyři roky na kalech. Příklon je ale zřetelně spíše k sušším a trochu serióznějším vínům, v restauracích (ty jo… kdy se asi tak zase vrátí možnost si v klidu sednout na dobrou večeři?) se jich vůbec nebojím. Obzvláště zajímavý býval vždy jejich Ryzlink rýnský a Pinot Noir, koupil jsem si tedy (zlákán dopravou zdarma a aktuální slevou 25 % na webu vinařství) lahve právě těchto odrůd.

Ryzlink rýnský 2018 pozdní sběr (Žarošice, trať Maliny, vinice Pleštice) řady Spielberg je víno ještě dost mladé, i přes 14 % alkoholu nepůsobí nějak přestřeleně, aromaticky vlastně spíše jemnější lipové a meruňkové. Suché, plnější, s dobrou kyselinou, hezky pitelné, citrusově ovocné. Nic složitého, ale fajn kousek. Ryzlink rýnský 2016 pozdní sběr (Žarošice, trať Maliny, vinice Horní Maliny) z řady Gourmet byl školen rok ve dřevě na jemných kalech. Nazlátlá výraznější barva a vyvinutější ve vůni, se zralejší ovocností, dotyky medu, lípa a květinová linka, mineralita. Suché, čisté, středně plné, s dobrou kyselinou, velmi slušně postavené, delší. Sympatický, přístupný příjemný rýňák. V nabídce stále ještě mají několik dalších, i starších, asi vyzkouším.

Pinot Noir 2019 pozdní sběr (Archlebov, trať Dubová, vinice Hrbiny) řady Spielberg světlá rubínová barva, mladičká čerstvě červeně ovocná vůně, především peckovinové a lehce jahodové. Úplně suché, čisté, šťavnaté s výraznější kyselinou, středně plné a pocitově trochu tenčí, peckovinové, snadno pitelné. Pinot Noir 2017 pozdní sběr (Archlebov, trať Dubová, vinice Hrbiny) řady Austerlitz rubínová barva, čisté, svěží ale již trochu nazrávající, peckovinové s dotyky vanilky, suché, šťavnaté s bezva kyselinou, středně plné ale relativně lehkonohé, kyseliny, jemnější třísloviny, červená ovocnost, dobrá délka. Vyvážený, hezky pitelný, slušný sympatický pinot. Pinot Noir 2016 výběr z hroznů (Archlebov, trať Dubová, vinice Hrbiny) řady Austerlitz lákavá světlejší rubínová barva, nazrálejší vůně, teplejší peckovinové, lehce džemové a třešňově likérové, znát vyšší alkohol. Suché, trochu hrubší v úvodu a svědčilo tomu rozdýchat, plnější a teplejší ale s dobrou kyselinou, nazrálejší červeně ovocné, mírně připečené v delším doznívání. Ale ne utahané a dobře pitelné. Slušný kousek. Nejvíce jsem se ovšem těšil na Pinot Noir 2017 Reserva pozdní sběr (Archlebov, trať Dubová, vinice Hrbiny) řady Organic. A to, co z vína bylo patrné, naznačoval velmi fajn stavbu a stále skvělou kondici, ale bohužel bylo narušeno mírnou ale znatelnou korkovou vadou. Naštve!

Komentáře používají Disqus