středa 18. listopadu 2020

Luxusně znějící Château Clément-Pichon

Dalším ze sklepních Bordeaux úlovků se stalo Château Clément-Pichon 2006, Cru Bourgeois z oblasti Haut-Médoc. Víno to bylo cenově dostupné, vysolil jsem za něj tenkrát 340 Kč (a to byl ročník 2006 poněkud napálený, po pravdě) a i dnes nové ročníky nestojí ránu, ale pohled na monumentální château na vinětě a především název tak nějak evokují velké slavné víno a ceny úplně jinde. Ostatně před lety i proběhl nějaký soudní spor ohledně části Pichon, prý aby se nepletlo se slavnými podniky v Pauillacu, ale jelikož bylo panství před lety (konkrétně od roku 1601 do 1880) v majetku jedné z větví rodiny Pichon a název používalo, tak nakonec může i dnes :-)

Každopádně historie tohoto panství je jedna z nejstarších v Bordeaux, i když si za ta staletí prošlo sérií různých majitelů a změn. I vlastní budova je až z roku 1881, předchozí kompletně vyhořela. Bohužel samotné vinařství příliš nefungovalo a vinice v podstatě zanikly. Až roku 1981 jej koupil Clément Fayat, nyní jej vlastní společně s Château Fayat v Pomerolu a Château la Dominique v Saint-Emilionu, který renovoval jak sklepní prostory tak především i výsadby, v podstatě všechno šlo vysadit znovu, aktuálně funguje zhruba 25 hektarů. Na písku a štěrku dominuje Merlot, Cabernet Sauvignon a Cabernet Franc tvoří asi třetinu. Jako konzultant je tam Michel Rolland, ale to nám radost kazit nemusí :-) Řízené kvašení v nerezu, zrání rok až 16 měsíců v dubových sudech z přibližně poloviny nových, částečně i v betonu.

Klasická bordó láhev, kovová záklopka, celokorek ve skvělém stavu. Tmavá rubínová barva, v lahvi něco depotu. Tmavě ovocné, s trochu výraznější linkou dřeva do kávy, lehce polévkové koření. Postupně se vzduchem nabízí vrstevnatější a již lehce nazrálý projev, švestky, trocha černého rybízu, dřevo si sedá. Suché, silnější, poměrně koncentrované a s dobrou strukturou, sladší tmavá ovocnost, jemnozrnné ale stále ještě dost znatelné třísloviny, velmi fajn délka. Solidní Bordeaux, které se ke kusu masa pilo víc než dobře. Nic z čeho bych lezl po zdi, ale užil jsem si.

Komentáře používají Disqus