čtvrtek 29. října 2020

Fantastické Flaccianello 2015

I když to tak možná nevypadá, tak ke slavným (a s tím bohužel souvisí i drahým) vínům se vlastně nedostávám zas tak často. Práh bolesti, kolik jsem ochoten za flašku utratit, mám určitě nastaven o dost výše, než je tu obvyklé, ale lahve za několik tisíc kupuji naprosto výjimečně a obvykle jako reakci na degustaci, kdy mne takové víno pošle do kolen. Každá příležitost rozšířit si obzory něčím výjimečným se tak samozřejmě počítá. Když kamarádi na oslavu narozenin otevřeli na zahradě magnumku legendárního vína od Fontodi ze srdce Chianti Classico, Flaccianello della Pieve skvělého sic mladého (tuplem pro magnumku) ročníku 2015, a pochlubili se na sociální síti, začal jsem dělat psí oči a nakonec dostal přes dvě deci odlité do lahvičky :-) Flaccianello jsem v minulosti chutnal pouze v „homeopatických“ vzorcích a upřímně se na těšil, až si ho vyzkouším pořádně.

Sice řazeno mezi supertoskánce, ale postaveno poněkud neobvykle čistě na odrůdě Sangiovese, žádná Bordeaux směs. Prvním ročníkem byl 1981 a do roku 2000 šlo o víno z jediné vinice, pak ale přesazovali a o od ročníku 2001 jde spíše o selekci top hroznů. Víno si získalo pozici jedné z absolutních špiček Toskánska a neochvějně si ji drží ročník co ročník. Fermentace a macerace v nerezu, malolaktika už ve francouzských nových barrique sudech Allier (část bez vypalování) a tam zrání rok a půl. Takže „moderna“. Zásadní je ovšem fakt, že vinice jsou dlouhodobě vedeny v bio režimu, od roku 2008 certifikovaně, a biodynamicky. Mají i vlastní skot a tím pádem i hnůj.

Temné, hutné už v barvě. Intenzivní, spíše tmavě až lesně ovocné ve vůni, s efektní linkou koření a bylinek, pryskyřice, černé olivy, koncentrace. Hluboké, expresivní, je tam toho spousta ale nepůsobí nijak vlezle. Suché, plné, s masivním ale jemnozrnným krásným tříslem které přesto potřebuje ohladit, strukturované, ovocné, dlouhé, výrazné. Skvělé kyseliny, opulence ale zároveň pitelnost, délka. Hodně výjimečným způsobem spojuje nabušenost, teplo a sladkou velkou vyzrálost ovoce s čerstvostí a energií. Je to opulentní, aniž by ztrácelo na jisté lehkosti a pitelnosti. Svádí k pití už teď, ale je jasné, že je teprve na začátku cesty. Jo, chápu proč je to tak svůdné víno. A díky za možnost ho pít.

Komentáře používají Disqus