čtvrtek 15. října 2020

Dva výtečné ryzlinky z vinařství Korrell

Dnes se zastavíme v Nahe, na okraji Bad Kreuznach, ve vinařství Korrell. S mírným odkazem k mé aktuální úchylce zkoumání vín ze Španělska, odkud totiž rodina pochází. Pravda v Německu vinaří už na dvě stovky let, Martin Korrell je šestá generace vinařů a s manželkou Brittou obhospodařují na 30 ha vinic, vedených blízko organice ale zatím ne stoprocentně a tedy bez certifikace. Ve sklepě typicky delší ležení na kalech, pro ryzlinky teda nerez ale některá vína ve velkých (i menších) sudech. Marketingem trochu těží z trati Paradies, kdo by nechtěl vína z ráje, a lahve mají hodně výrazné efektní a draze vypadající viněty. Ale důležité je samozřejmě to co teče a leckterá jejich vína, ryzlinky především, se mohou směle měřit s německou špičkou.

Já teď otevřel dvě lahve a obě si dost užil. Riesling Slice of Paradise 2017 (láhev pistole, uzavřeno šroubem) označují za „hravější“ variantu ryzlinku čistě z vinice Paradies. Citronová barva. Stále čerstvá a živá ale již nazrávající vůně, slinosbíhavá, výrazně minerální, lehce krémová „kokosové mléko“. Velmi suché, přísnější, šťavnaté, ne vyloženě ostré a štíhlé, ale nic doširoka rozkročeného také ne. Citrusové, lehce pecičkové v dochuti, skvěle pitelné, moc fajn víno s lehkostí a elegancí.

Riesling Von den Grossen Lagen 2018 (težká větší pistole, šroubový uzávěr) je vytvářen coby „ideální“ mix čtyřech různých Grosse Lage (Schlossböckelheimer In den Felsen, Königsfels, Norheimer Kirschheck a Niederhäuser Klamm). Citronová barva. Čerstvá, minerální vůně, lehký náznak petroleje, citrusy a sladší žluté ovoce. Trochu hutnější, expresivní, intenzivní. A tímhle směrem i v chuti. Suché s výraznější kyselinou ale pár gramů cukru na vyvážení tam je, slušná délka, citrusy a žluté ovoce, výrazné, dlouhé. Krásný, trochu opulentnější klasický ryzlink na počátku své cesty. Zábavný a veskrze chutný už teď, ale za pár let nabídne ještě víc. Dost by mne z vinařství zajímala šumivka a mají taky hodně dobře vypadající pálenky… časem třeba :-) Korrell je dlouhodobě vidět u JustWine, já kupoval společně s dalšími věcmi skrze Kupmeto.

Komentáře používají Disqus