pondělí 7. září 2020

Zemřel Alain Voge, 1er Cru Pouilly-Fuissé, Meunier od Billecart-Salmon a další novinky

Ve věku 81 zemřel Alain Voge, jedna z vinařských legend, zásadní postava severní Rhôny a člověk, který se masivně zasloužil o pověst svahů apelace Cornas a zachování vinic na místech ohrožených výstavbou. Extrémně talentovaný vinař, ač bez formálního vzdělání v oboru, a také více než obratný obchodník, jehož vína v průběhu více než půlky století zaplnila vinné lístky těch nejlepších restaurací a stala se jedním z etalonů kvality, kterých Cornas může dosáhnout. Ovšem nelze zapomínat ani na apelaci Saint-Péray, i k té se mu podařilo přitáhnout mnohem větší pozornost a připravit zde vína výjimečné kvality.

Pouilly-Fuissé se může radovat, po třinácti letech vyjednávání a čekání hned 22 různých poloh nově získalo nárok na 1er Cru statut, coby první vlaštovka v Mâconnais. Celkem se jedná o 194 hektarů (24 % ploch) u obcí Chaintré, Fuissé, Solutré-Pouilly a Vergisson. Nelze než pogratulovat :-)

Nedávno jsem tu psal, že coby fascinující exkurz do vinařského byznysu současnosti s chutí sleduji dění okolo projektu Miraval hvězdného (rozpadlého) páru Brad Pitt a Angelina Jolie, a že jejich novinkou bude šampaňské. Nyní už známe mnohé další detaily. Růžové Fleur de Miraval vzniká pod taktovou jedné ze šampaňských pěstitelských hvězd, vinařství Pierre Péters. Po pěti letech příprav a degustací přišel Rodolphe Péters s Bradem Pittem (který se údajně všech vinařstvích aktivit poslední roky hodně účastní, ale kdo ví…) na směs 75 % Chardonnay různých ročníků z Le Mesnil-sur-Oger s 25 % mladého a krátce macerovaného Pinot Noir, na kalech tři roky. Na trh půjde v půlce října v počtu 20 tisíc lahví s oficiální cenovkou 340€. Takhle se vydělávají peníze…

A když jsem u těch celebrity vín… herec, producent, rapper a kdo ví co ještě, Idris Elba, má už taky vína pod vlastní značkou. Rosé z Provence mu připravuje Château Sainte Marguerite, bubliny pak Champagne Sanger. Obzvláště ty bubliny znějí zajímavě, protože Sanger je vlastně vinařství provozované vinařskou školou v Avize, je to tak nějak sympatické :-)

A u Champagne ještě jedna zastávka. Odrůda Meunier má své obrovské zastánce, především v řadách různých zajímavých pěstitelů, ale coby součást top vín slavných domů je vidět málokdy (čestnou výjimkou je velký podíl odrůdy v Grande Cuvée od Krugu, prestižní drahé víno čistě z Meunier připravuje Gosset) a mezi mnohými vínomilci má pověst jakési „výplně“ jen do základních vín, se kterou si v čisté podobě hrají jen menší naturální pošahanci a solidních baráků se podobné věci z „na tak ušlechtilých“ odrůd netýkají. Stejná skupina konzumentů ovšem má téměř jistě v úctě tradiční dům Billecart-Salmon, který přišel na trh s novou řadou Rendez-vous de Billecart-Salmon. No.1 v ní je právě čistý Meunier z Leuvrigny, Festigny a Venteuil, čistě v nerezu, primárně ročník 2014 s třetinou 2012, na kalech 52 měsíců a v Extra Brut variantě (dozáž jen 4.5 g/l). Ale Billecart-Salmon měl Meunier vlastně vždy rád, ostatně v jejich Brut Réserve bývá odrůdou s vůbec největším zastoupením.

Před mnoha a mnoha lety jsem se zmiňoval o tom, že se z macerovaných bílých aka oranžových vín pomalu stává mainstreamová záležitost. Tenkrát to teda byla pravda spíš v mojí sociální bublině, trvalo ještě několik let, než se oranžády objevily i v sortimentu úplně konvenčních vinařství a postupně i na lístcích normálních restaurací. No a dneska je začíná dělat třeba i Miguel Torres v Chile, jako doplněk sortimentu chrlí oranžové pídží kupa velkých severoitalských producentů. Takže na ně už narazíte i na benzínkách a ve večerkách. To je život :-)

Komentáře používají Disqus