úterý 15. září 2020

Milovníci vína v ČT, výsledky Concours Mondial v Brně, kouř na hroznech a sklizeň v Champagne

Česká televize začala vysílat nový pořad o víně Milovníci vína, další z projektů, které pro ně připravil Jaroslav Berka (např. Kouzelné bylinky). V celkem 16 dílech, odvysílané jsou zatím dva, se budou snažit přiblížit svět vína z různých jeho stran – rok ve vinici (kterým provází Jaromír Gala), odrůdy a regiony, ale i správná konzumace, skladování a věci okolo. V pořadu se objeví pár známých a profláklých domácích vinařských osobností, zahraniční cesty za vínem navštíví opravdu špičkové producenty a i na domácí scéně se natáčelo na zajímavých místech. Soudě podle odvysílaných dílů se na to kouká dobře, vizuální stránka je velmi nadprůměrná. Teda u některých rozhovorů a křečovitých slovních výměn šustících papírem mi trochu cuká v koutku a určitě by se našlo pár věcí, které bych třeba viděl jinak nebo s nimi nesouhlasil, ale vlastně se bavím dobře a těch 25 minut týdně asi i nadále investuji :-)

Další ročník prestižní vinné soutěže Concours Mondial de Bruxelles 2020 se tentokrát uskutečnil v Brně, logicky za přítomnosti mnoha našich vinných odborníků v roli hodnotitelů. Kompletní výsledky jsou již k dispozici. Z domácích nejvíce zazářil suchý Hibernal výběr z hroznů 2015 Vinařství B\V, ale velkou zlatou medaili si odnesl třeba taky Bohemia Sekt Prestige Brut 2017 nebo vlašák z Ořechové hory od Mikrosu. Několik velkých zlatých získala červená z Číny, zlatou si odneslo ruské Chardonnay z Krasnodaru, alespoň stříbrnou ukrajinský Pinot Gris :-)

Vinaři ve státě Washington mají novou AVA, Royal Slope, ale zároveň společně s Oregonem a Kalifornií a vůbec západním pobřežím bojují s požáry. Rizikem není jen oheň a zničení budov a vinic, ale i poškození sklizně kouřem. Které se stává v posledních letech čím dál častějším a komplikuje nejen kvalitu hroznů, ale bohužel i výkup těch nepoškozených. Raději než riskovat, tak vinaři hrozny prostě neodeberou. Pěstitelé tak kvasí malé šarže z jednotlivých poloh a následně čekají na výsledky testu z několika málo laboratoří, které jsou schopny množství látek změřit. A to i přes tři týdny. Což klade hodně velké nároky na logistiku celé sklizně.

V Champagne byl pro letošek stanoven limit „jen“ 8000 kg/ha bez povolení rezervy navíc, což je o čtvrtinu méně než loni. Každopádně krom nezvykle nízkého limitu padl letos další rekord pokud jde o termín sklizně – v Buxeuil se začalo už 13. srpna, o čtyři dny dříve než předchozí rekord z roku 2018 v Ambonnay. V tomhle století už jde o šestou sklizeň, která plošně začala v srpnu. Letošní kvalita je ale prý vysoká. Tak uvidíme, za pár let :-)

Problémy s cestováním a sezónními dělníky na sklizeň… i tak se Covid-19 podepíše na letošním ročníku ve Španělsku.

Komentáře používají Disqus