pátek 25. září 2020

Efektní francouzský Pinot od Mosely

Víno z Mosely = skvělý německý ryzlink, tohle spojení je prostě zásadní. Ale může to být i koncentrovaný francouzský pinot :-) Mosela pramení ve Vogézách, přes tři sta kilometrů teče Francií, skoro čtyřicet následně tvoří hranici mezi Německem a Lucemburskem a na závěrečné dvě stovky kilometrů už jede čistě Německem, než se u města Koblenz vlije do Rýna. A tak si můžete ve sklence užít coby „moselské“ i spousta dalších vín. U mne to byl Vignobles Molozay - Château de Vaux Pinot Noir „Les Clos“ 2018. Jsme v relativně nové apelaci Moselle, kousek od města Méty. Marie-Geneviève Molozay je pátou generací tamních obchodníku s vínem, Norbert Molozay se živil jako „létající vinař“ a pomáhal podnikům po celém světě. Château de Vaux je jejich společný projekt, jehož věhlas budují lehce přes dvacet let.

Na zdejších svazích, často kamenitých terasách, na jílu a jílu s vápencem, obhospodařují celkem 14 hektarů ve 26 různých polohách u obcí Scy-Chazelles, Lessy, Vaux, Jussy, Dornot, Arnaville a Vic-sur-Seille, vše v bio a Demeter certifikované biodynamice. Odrůdově Riesling, Auxerrois, Müller-Thurgau, Pinot Gris, Gewürtztraminer, Muscat, Chardonnay, Pinot Noir a Gamay, ve směsích i samostatně… s řekou připlula taková trochu „alsaská sada“ :-) Chutnané víno je čistý Pinot Noir sbíraný výrazně vyzrálý, fermentace spontánní, s delší macerací a zráním v sudech (16 měsíců komplet v nových), z nejlepších poloh a také výběr nejpovedenějších sudů, a patří mezi jejich top vína (ještě mají jedno speciální cuvée školené v sudech vyrobených z místních dubů, tohle je klasika Tronçais a Allier). Lahvováno bez čiření (pokud něco čiří, tak hráškovým proteinem a vína jsou „veganská“) a filtrace.

Láhev štíhlejší ale burgundského tvaru, silná kovová záklopka a celokorek. Tmavá, hlubší koncentrovanější barva, tón do fialové, na Pinot Noir hodně výrazná. A Intenzivní a hutnější je i aromatika, ale stále s čerstvou ovocností a jasnou šťavnatostí, tmavší peckoviny, uzené švestky a dřevo, černé višně, kořenitost do sladších tónů, lehce lékořice a kmín, pinotové matoliny. Suché, šťavnaté, středně plné až plnější, výrazné tříslo a svíravost, dlouhé, expresivně ovocné, s výraznějším ale dobře zapracovaným dřevem, seriózní velmi mladé víno s potenciálem (a potřebou) zrání. Nabušené, expresivní červené, ale s vizí jisté elegance v budoucnu. Měl jsem od Jiřího Hrona. Fajn úlovek!

Komentáře používají Disqus