úterý 29. září 2020

4x Carménère od Viña Errazuriz

Podzimně, chladno a lezavo a deštivo… O víkendu jsem vylovil ze sklepa a otevřel několik ročníků Carménère, které se do tohohle počasí docela hodí, od mého oblíbeného (ještě kdyby se jim povedlo jet bio na všech vinicích a ne jen, tak budu úplně nadšený) chilského producenta Viña Errazuriz (web). Nešlo o úplně ideální vertikálu, tří vína byla ze základní Estate řady a jedno z vyšší Max Reserva, ale co už :-) Všechno jsou to nákupy v průběhu let u Kupmeto. Papírově jsou si tři základní Estate ročníky 2014, 2016 a 2017 docela podobné – původ v údolí Aconcagua, alkohol 13.5 %, kyseliny blížící se šesti gramům a zbytkový cukr něco nad dva. Mladší ročníky jsou nerez a ze zhruba tří čtvrtin pár měsíců dubové sudy, u 2014 je poměr naopak. Jo a 2014 deklarují jako stoprocentní Carménère, v mladších je přídavek patnácti procent především Syrahu. Všechno jsou to vína na okamžité pití, teď už je na trhu ročník 2019, spíš než něco co by posílali do soutěží sbírat body a předpokládali nějakou archivaci. Mohou se objevit i se šroubovým uzávěrem, ale já je měl všechny s celokorkem.

2014 je víno stále dominantně tmavě ovocité, tmavší až lesní ovoce, s dotykem dřeva a výbornou kořenitou linkou kde převládá černý pepř. Suché, šťavnaté, ovocné ale již nazrávající, skvěle pitelné a vyvážené, docela seriózně působící. Je to celkem efektní, ale má určitou lehkost a eleganci nad průměrem téhle třídy vín. Skvělé. 2016 ve vůni výrazněji ovocité ale překryto podivnou zemitostí a „sklepním“ zápachem, který se ovšem neopakoval v chuti. Pocitově plnější a sladčeji tmavě ovocné, s pepřovou linkou. Škoda té vůně. 2017 důrazně tmavě až lesně ovocné, mladistvé, s expresivní pepřovou kořenitostí. Suché, středně plné, dobré kyseliny, výraznější tříslo, efektní koncentrovanější kořenitě-ovocné. Taktéž velmi slušné, ale na čtrnáctku nemělo.

Pro srovnání Max Reserva 2015, zde jsme taktéž na vinicích v údolí Aconcagua, je tam pět procent Syrahu, víno zrálo rok kompletně ve francouzských barrique sudech ze čtvrtiny nových. Čtrnáct alkoholu. Tmavá koncentrovaná ovocnost, švestky, lesní ovoce, výrazněji znát ale dobře zapracované dřevo. Pepřová kořenitost a tabák. Suché, s výraznějším ale jemnozrnným sladším tříslem, krásně ovocné velmi dobře postavené, delší. Hezky zraje, ale stále má poměrně mladistvý efektnější projev, opulentnější ale nic přestřeleného. Určitě dál než Estate, ale ne rozdílem třídy.

Komentáře používají Disqus