středa 5. srpna 2020

Skvělé prosecco od Marchiori a L'Antica Quercia

Dnes to bude Prosecco. Ne, nepřestávejte číst! :-) Začneme u Marchiori RocciaMadre 2019 Brut (Valdobbiadene Prosecco Superiore). Už informace na webu napovídají, důrazem na různé terroiry a staré odrůdy, že se snaží o něco trochu jiného. Obhospodařují ekologicky 12 ha vinic, 4 ha lesa a 3 ha luk. Tohle víno je odrůdově Glera Tonda 85 %, Glera Lunga 2 %, Bianchetta 3 %, Verdiso 5 % a Perera 5 %, staré výsadby na terasách v nadmořské výšce až 400 metrů. Ruční sběr, krátká macerace, typická druhotná fermentace v tanku (50 dní), dozážováno někam k 6 g/l cukru při více než šesti gramech kyselin. Světlejší, pěkné perlení. Čerstvé, suché, svěží, s mixem florálních tónů a ovoce do hrušky, trochu citrusů a minerální linka. Suché, šťavnaté, poměrně slušně strukturované, bílé ovoce, mineralita, fajn délka. Serióznější, vybalancované, více než chutné prosecco.

S druhým vínem zavítáme do vinařství L'Antica Quercia (web). Pravidelně kupuji jejich parádní nesířené „chladné“ Sú Alto Colfondo dozrávané v 2000 metrech v Dolomitech, ale tentokrát jsem sáhl po klasické tankovce. Vinařství z kopců u Scomigo di Conegliano jede v bio režimu, z 25 ha souvislých výsadeb krom bublin připravují i olivový olej a šťávu z granátových jablek, ale taky dost zajímavé červené a grappu. Matiú 2018 Brut (Conegliano Prosecco Superiore DOCG Rive di Scomigo) je z ručně sbíraných hroznů odrůdy Glera, lisovány celé hrozny, po fermentaci víno leží na kalech přes zimu a teprve poté jde na druhotnou do tanku, dozážováno opět k 6 g/l. Spíše světlejší barva, pěkné perlení menších bublinek. Čerstvá, energická vůně, s mixem citrusů, bílého ovoce, dotykem sušených bylinek a bezva mineralitou. Suché, čisté, živé s bezva kyselinou v chuti, opět parádní čerstvost a energie, vyvážené, skvěle pitelné, dobrá délka. Krásně připravené bubliny!

Obě vína dováží Prosekárna aka Prosecco Solo. Sice prosecco v poslední době úplně často nepiju, ale rád se vracím k některým oblíbeným značkám, a nejen kalným col fondo kouskům, abych si připomněl, že tam umí i skvělé věci a nejen průmyslové alkoholické limonády :-) Obě vína výše jsou skvělým příkladem.

Komentáře používají Disqus