pátek 14. srpna 2020

Kosmický pet nat v boji s vedrem

Vedro mi leze na mozek. Jako že fakt, nedávám tohle počasí úplně dobře. Včera jsem se pokusil osvěžit naturálními bublinami. Láhev zasyčela během chvilky a vedro mi bylo furt! Španělské vinařství Celler Còsmic Vinyaters sídlí v Alt Empordà, v obci Agullana, patnáct kiláků od francouzských hranic a sotva čtyřicet od Perpignanu (mají to tam blíž než do Girony). Vinař Salvador Battle Barrabeig vyrůstal a od dětství makal v rodinném vinařství, zkušenosti sbíral na Novém Zélandu ale pak se vrátil do Španělska a rozjel vlastní projekt. Na necelých deseti hektarech, místní mu rádi přepustili staré vinice na kterých už nikdo z nich nechtěl makat, jede v certifikovaném bio a biodynamice a vína vyrábí v podstatě úplně naturálně. Zásadní odrůdou je pro něj Cariñena Blanca, baví ho pracovat s amforami byť dřevo a nerez používá samozřejmě taky.

Já vyzunkl Vitalitat 2019, což je pét nat postavený na odrůdě Parellada ze starých keřů s trochou muškátu, z vyšší nadmořské výšky okolo 500 metrů. Třídenní macerace, jen samotok, spontánní fermentace. Dokvašeno v lahvi (čirá uzavřená korunkou), nesířené a celková 8 mg/l. Kalná žlutá barva, fajn docela vytrvalé perlení. Čerstvé, čisté, lehce zaprděné v úvodu, s minerální linkou, květiny do kopretin a trocha citrusů. Suché, čisté, lehčí, moc fajn kyseliny, pitelnost neuvěřitelná a víno prostě a jednoduše chlastací, vyvážené, čisté, osvěžující. Zábavná nekomplikovaná záležitost co ale ani chvilku (a déle stejně nevydrží) nenudí. Moc jsem si užil a asi od nich vyzkouším další věci.

Každopádně teď už vyrážím směr šumavské hvozdy a luhy, hezky pod tee-pee a tak, jako každý rok. Vezu si sebou pár fajn až skvělých vín, ale myslím, že vás zase čeká i report o stavu sámoškové nabídky :-)

Komentáře používají Disqus