středa 1. července 2020

Rober Parker, Fabig, Čína a celebrity oranžáda

Ač je vliv různých vinařských kritiků jistě velmi výrazný, pravděpodobně nikdo obor v posledních čtyřech dekádách neovlivnil tak silně, jako jistý právník z Marylandu. Ale nejen samotnou vinnou kritiku, výrazný účinek přímo na vína a potažmo i vkus generace konzumentů je nesporný. Milované a proklínané body jeho stupnice se staly zásadním měřítkem úspěchu a prosté RP90 (protože doprovodný text, ač zásadní, zhusta hrál okrajovou roli…) dokázalo neznáme víno vyšvihnout na výslunní. Robert M. Parker Jr. Oslavovaný, zbožňovaný, nenáviděný. Ale neoddiskutovatelně naprosto zásadní postava vinného byznysu. Na stránkách Decanteru si teď můžete přečíst profil Parkera a obsáhlý rozhovor z pera Andrewa Jefforda, rozhodně doporučuji. A pokud by vám to nestačilo, tak článek The Million-Dollar Nose na stránkách The Atlantic stojí za pozornost stoprocentně, přesto že je již dvacet let starý.

A když jsme u Parkera… The Wine Advocate sice stále nese jeho jméno, ale už dlouho jeho majetkem není (loni jej kompletně získal gastronomický průvodce Michelin) a ani pro něj nehodnotí, degustační poznámky i články píše tým mnoha lidí. S některými se shodnu více, s některými méně, ale to je asi normální. Každopádně v posledním čísle se poprvé objevila vína z ČR, konkrétně třikrát Roman Fabig se svou zásadní odrůdou – Sauvignon Blanc Na výsluní 2018 (89 bodů), BIG Sauvignon Blanc 2018 (88 bodů) a Sauvignon Blanc Sahara 2018 (88 bodů). Degustoval je Mark Squires a hodnocení vyšlo v rámci článku „Eastern Europe & Beyond: From Armenia to Russia (and Others In Between)“. Což je název, u kterého nevím, zda se bavit nebo být lehce uražen :-)

Od Parkera k jeho zásadní lásce, Bordeaux, na kterém si udělal největší jméno. Právě slavné bordeauxské značky jsou v Číně nejčastěji padělaná vína a teď tam došlo k zásadnímu pokroku – první padělatel byl odsouzen! Pravda, i přes 10+ tisíc padělaných lahví jen na rok a půl podmíněně, ale i to se počítá. Ovoce nese fakt, že Čína začala uznávat název Bordeaux (a později i jednotlivé apelace) jako chráněné geografické označení.

„Celebrity wines“ mají nový přírůstek, svou řadu Sun Goddess na trh pouští R&B zpěvačka a herečka Mary J. Blige. Vlastně by mne to ani tolik nezaujalo, kdyby prvním „jejím“ vínem nebyla spolupráce s vinařstvím Fantinel a severoitalské macerované Pinot Grigio. Je to teda spíš růžovka než oranžáda, macerace krátká, ale i tak. Vrhne ho do prodeje rovnou 180 tisíc lahví. Macerovaná bílá definitivně v mainstreamu :-)

Komentáře používají Disqus