úterý 21. července 2020

Bonka a Frankovka od Vulkánců

Vedro, o důvod víc pro bubliny! Pivnica Brhlovce Bonka Pet-Nat 2019 (web) je dost zábavná záležitost. Nejdříve vzniká plně prokvašený suchý tichý lehký “Gemischter Satz”, společně sebrány spolu krátce macerují a kvasí odrůdy Pesecká leánka, Veltlínske zelené, Chrupka biela a Frankovka modrá z Brhlovce, poloha Na viniciach (ovšem zvaná „u Bonky“ podle majitelky, které se prý jinak než Bonka v obci neřekne, a od které má vinařství vinohrad pronajatý) se 40+ let starými keři. Do tohohle základního vína jde mošt z Frankovky a směs následně do lahve pod korunku na druhotnou fermentaci. Každá láhev je mimochodem ručně malovaná, informace o víně jsou na motouzkem přivázané visačce. Barva docela oranžová spíš než růžová, překvapivě jemné pěkné perlení. Divočejší vůně, trochu herbální, trochu navinule ovocné, drobné červené plody. Suché, čisté, šťavnaté, takové… selsky milé :-) S bezva svěžestí a perlením a pocitově vlastně víc evokující klasickou druhotnou fermentaci, pravda trochu nespoutanější, spíš než pet nat. Chutnalo!

A pro dnešek zůstaneme u vulkánců spod Sitna s vinařstvím marvla TINDO a bude to červené, Frankovka modrá 2017. Spontánně kvašené, dřevo (dubové sudy ze Šťiavnice), dál nijak nemanipulované a jen lahvované. Poměrně výrazná vůně, mladá a potřebuje čas a trochu vzduchu, tmavší peckovinově ovocná, s kořenitou „vánoční“ linkou a trochou zemitosti. Suché, čisté, středně plné a docela důrazné, s výraznějšími kyselinami a zároveň sladší zralou ovocností, kořenité, slušné dlouhé. Fajn klasika! Měl jsem bohužel jen skleničku a těším se, že tomu dám šanci třeba dva dny v klidu doma. Obě vína dováží Veltlín.

Komentáře používají Disqus