úterý 9. června 2020

Živý vetlín a ryzlinkové bubliny

Měl jsem teď chuť hlavně na lehčí svěží bílá (viz včerejší ryzlinky) a bubliny, tak dneska tímhle směrem. O Weingut Weszeli (web) z Kamptalu jsem se zde dříve zmínil jen velmi krátce s tím, že musím jejich sortiment prochutnat pečlivěji. Uvidíme, zatím se nezadařilo. Vinařství s osázenými 30 hektary okolo Langenlois rozjel Davis Weszeli, když se rozhodl opustit práci ve městě a zainvestoval do podniku rodiny Summerer, s historií od roku 1679, ve kterém následně došlo k mnohým změnám. Mimo jiné šlo o přechod do organiky a biodynamiky (od příštího roku snad již s certifikací Demeter), vše je vegan a bez živočišných čiřidel, po několika letech také přivedl zkušeného enologa Thomase Gansera. Nabídka je postavena dominantně na odrůdě Grüner Veltliner v různých jejich podobách, zásadní roli hraje také Riesling, sem tam se objeví trochu červeného/růžového z Zweigeltu a Cabernetu Franc.

Grüner Veltliner „Felix“ 2019 je základní víno, mix různých vinic okolo Langenlois, čistě udělaná nerezovka na kalech asi 4 měsíce. Láhev pistole, šroubový uzávěr, oproti jejich dalším vínům „veselejší“ viněta. Trochu tmavší citronová barva. Čerstvá, mladičká, ještě lehce kvasnicová vůně, trochu krémovosti, jablko a žlutý meloun, decentně bílý pepř. Suché, čisté, lehčí, s bezva kyselinami, trochu zaoblené, ovocnost do jablka s lehkým tropickým a kořenitým štychem, minerální linka, snadno přístupně a skvěle pitelné až chlastací. Takový ten typ, co by mne bavil v létě z karafy ve velkém. Vinařství dováží WeinOrt.

Relativní novinkou v sortimentu WineGeeka je vinařství Zuschmann-Schöfmann (web) z Martinsdorfu, tedy opět Rakousko a tentokrát Weinviertel. Else Zuschmann a Peter Schöfmann jedou v certifikovaném bio a připravují celou škálu vín, od základních přímočarých chlastacích kousků po seriózní bílá (a v menší míře červená) s potenciálem zrát. A taky bubliny, krom pet natu ze Sauvignonu blanc kousky tradiční metodou druhotně kvašené v lahvi. Z veltlínu nebo ryzlinku. Sekt Riesling Klassik Extra Brut 2017 je základní, na kalech si poležel „jen“ 21 měsíců, mají varianty vyzrávané i přes čtyři roky. Odstřel letos v lednu, dozážováno decentně, 4-5 g/l. Čerstvá, energická, trochu pikantnější vůně. Jablka, citrusová kůra, něco krémovosti. Suché, čisté, s bezva kyselinami, výborně vyvážené, ovocnost kopíruje vůně, i zde krémová linka, docela dlouhá dochuť s minerálním linkou. Zábavné, výborně udělané klasické bubliny. Potěšilo.

Komentáře používají Disqus