úterý 30. června 2020

Veltlín (SK), Frankovka (CZ) a rosé (AT)

Slepá degustace je náročná disciplína. A tak, když jsem dostal v Totalu do sklenky Veltlín 2017 z vinařství Strekov 1075 (web), skončil můj tip u trochu zvláštní Jury či případně něčeho divočejšího ze Slovinsko-Italského pomezí, jistý jsem si fakt nebyl. Ke cti mi budiž připočteno, že jsem seděl u stolu se třemi slovenskými vinaři a domácí víno si také nepoznali :-) Zsolt Sütó, vinař extrémně úspěšný exportně, tenhle veltlín připravil přeci jen trochu netradičně – bez čiření, filtrace a kompletně bez síření (od ročníku 2017 už takto má úplně všechna vína). Jde o směs tří dubových sudů, ve kterých víno leželo bez míchání jemných kalů devět měsíců. Dva z nich jsou navíc bez dolévání a vznikla v nich vrstva „flóru“. Čirá láhev je uzavřena korunkou. Pikantnější vůně, s fajn kombinací ovocnosti do zralejší žluté a malvic, krémová linka, něco květinových tónů a oříšků. Suché, čisté, s moc fajn kyselinkou, opět lehká pikantnost, malvice, dobrá délka, vyvážené, sympatické, výborně udělané pití. „Klasický“ veltlín? Určitě ne. Hodně zajímavé bílé? Určitě!

Potěšila mne Frankovka 2016 pozdní sběr od Petra Marady (web). Hrozny pocházejí z Josefova, z trati Kukvička, a spontánně kvašené víno zrálo rok a půl ve starších dubových barrique sudech. Pěkná především ovocná vůně, peckoviny do višní a dotyk lesních plodů, něco kořenitosti. Suché, s pěknou kyselinou, opět peckovinové, poměrně lehkonohé a svědčí tomu lehce přichladit, čisté, s méně výraznými tříslovinami. Snadno pitelné, přístupné, fajn poctivě selsky působící červené. Stejně jako následující vzorek chutnáno na pikniku Fajnšmekru.

Bio certifikované Gerhard Pittnauer (web) Rosé 2019 je jejich burgenlandská růžová základka (krom téhle „König“ ještě mají Rosé by Nature, skvělé Dogma a šumivý růžový Pitt Nat), z bio certifikovaných hroznů Frankovky a Zweigeltu od Neziderského jezera, kvašeno spontánně a připraveno čistě v nerezu. Světle růžová barva, čerstvá svěží vůně drobného červeného ovoce, něco rebarbory a listnatosti. Suché, čerstvé a svěží, dobrá kyselina, živé, příjemné, přímočaře ovocné ale ne nudné a má něco navíc, slušná délka. Docela lehké, osvěžující. Pilo se skvěle.

Komentáře používají Disqus