úterý 23. června 2020

Charakterní španělská směs z osmi set metrů

Pokračoval jsem v objevování zajímavého Španělska a tentokrát vyzkoušel Bodegas Peixes a jejich Peixes da Rocha 2016. Geograficky jsme v Galicii, v provincii Ourense, nějakých 15 km od hranic s Portugalskem a na zároveň na hranici vinaření v téhle části Španělska. V relativně dost vysoké nadmořské výšce k 850 metrům, na dvou výrazně žulových chladných vinicích, zde v bio režimu pěstují hned několik fajn odrůd a tohle víno je docela „divokou“ směskou mnoha z nich – dominantně Mencía, ale k ní dále Mouranton, Grao Negro, Garnacha Tintorera, Bastardo, Godello, Doña Blanca či Palomino – ze starých až osmdesátiletých keřů. Ruční sběr, spontánně kvašené celé hrozny, dlouhá dvouměsíční macerace a zrání rok v použitých 500l francouzských sudech. Lahvováno v únoru 2018, nějakých 3500 lahví vzniklo.

Burgundská láhev, zavoskované hrdlo a celokorek. Lehce kalná granátová barva. Expresivní aromatika, která spojuje trochu sladší ovocnost na hranici marmeládových tónů s čerstvostí, mix zralých černých třešní a lesního ovoce, do toho krásná florální linka a něco kamenitosti, poměrně komplexní. V chuti suché, čisté, šťavnaté, středně plné, i přes sladkost ovoce nic těžkého a vlastně relativně lehkonohé, s bezva kyselinami, lehkostí a pitelností, vyvážené, slušně dlouhé, s tříslovinami spíše měkčími, s minerální linkou v závěru. Jako tohle je hodně slušný. V lahvi mi omylem zbylo asi deci a půl téměř týden a k mému překvapení víno nejevilo známky upadání a stále bylo v bezvadné kondici. Takže bych se nebál, že nebude v lahvi v klidu zrát ještě několik let. Potěšilo a krásná ukázka „nových“ španělských stylů a hledání cest ve vysoko položených oblastech…

Už od prvního ročníku, kterým je právě tento 2016, víno pravidelně sbírá vysoká hodnocení ve Wine Advocate (2016 dostalo RP93, 2017 už 93+ a 2018 rovnou 94) a dobře je hodnoceno i jinde, dost jsem se na něj (teda zdaleka nejen proto) těšil. A ani při ceně k dvaceti euro nezklamalo. Nestojí za ním žádní nováčci, a i proto hned vzbudilo zájem, ale Curro Barreño a Jesús Olivares z vinařství Fedellos do Couto v Ribeira Sacra (ale jejich vína apelaci nenesou a už se vzdali snah v zatřídění projít; dělají třeba naprosto fantastické elegantní lehkonohé Bastardo alias Trousseau).

Komentáře používají Disqus