pátek 15. května 2020

Ruby z Krásné hory a someliérské tipy

Oslovil jsem nedávno celou řadu výborných someliérů a požádal je o tipy na vína se super poměrem ceny a kvality, lahve tak akorát „do domácí izolace“ než zase naplno otevřou restaurace a podniky kde pracují. Většinu z doporučených lahví znám a mohu potvrdit, že jsou skvělá (a nový ročník Les Creisses musím pořídit, to bývalo fantastické červené). Potěšil mne slušný podíl domácí produkce a především věcí dělaných v bio režimu. Výsledek nakonec vyšel na Forbesu, pokud vás zajímá. Každopádně jedním z tipů bylo cuvée Ruby 2019 z produkce Krásné Hory (web), které jsem shodou okolností včera otevíral a mohu se podělit i o svůj názor :-)

Ruby je jakousi reinkarnací směsky, kterou dělali už dříve, v ještě odlehčené podobě. Odrůdově Zweigelt, Saint Laurent, Merlot, Cabernet Sauvignon a Pinot Noir z tratí Krásná hora ve Starém Poddvorově a Nácestky v Ratíškovicích, certifikované bio a biodynamický přístup ve vinicích. Nečiřeno, nefiltrováno, lahvováno pod šroub a s vinětou od Jaromíra 99. Tmavší ale nijak hutná rubínová barva. Čerstvá, svěží, přímočařeji červeně ovocná vůně, čistá, poctivě přímě fajn. Suché, lehkonohé, lehce svíravé, s bezva kyselinou, šťavnatou červenou ovocnosti a slušnou délkou. Ideál lehce podchladit, pitelnost naprosto parádní. Jako ten typ vín, který jim moderní bistra (nejen) ve Skandinávii nejspíš budou rvát z rukou po paletách :-) My to dali ke špekáčkům na ohni a jako dobrý. Někdy přesně tenhle styl lehkého červeného, ale udělaný čistě a bez kravin okolo, fakt sedí ideálně.

Komentáře používají Disqus