středa 13. května 2020

Návraty – Cabernet Moravia 2009 od Čačíka

Byl jsem před pár dny zase vyzvednout něco z archivního sklepa a mezi lahvemi Bordeaux nečekaně narazil na Cabernet Moravia 2009 vinařství Čačík (web) z Kobylí. Zemské, s cukernatostí na úrovni pozdního sběru, původem ve viniční trati Padělky. Před lety mne strašně bavilo, tenkrát jsem ho pořídil nemálo (kartonů) a šlo o jedno z vín, které k nákupům u Čačíka přesvědčilo hned několik přátel, kterým jsem ho s oblibou servíroval. Hned jsem si vybavil, že jsem tam tenkrát láhev „schoval“ úmyslně, jinak bych prostě všechno vypil a nikdy nezjistil, jak to zraje. Cena okolo stovky a kvalita vína prostě sváděla ho „lejt“ spíš než si šetřit. Ovšem plán přeci jen nebyl nechat tam osm let. Láhev jsem otevřel se vzpomínkou na bohužel již zesnulého vinaře Tomáše Čačíka, v jehož započaté práci nyní pokračuje manželka Zdena, a doufal, že víno se s věkem vypořádalo se ctí.

Bordó láhev, celokorek. Tmavá barva, překvapivě stále trochu do fialové. Nazrálejší, ale dominantně stále ovocné, tmavší ovoce do švestek, švestkový koláč a džem s mákem, docela výrazně kořenité. Suché, čisté, středně plné a určitá lehkost a snadná pitelnost, výraznější kyselina, nic vyloženě složitého ale dostatečně zajímavé a fajn pití se kterým si jde hrát. Úplně v pohodě. Schválně jsem si našel, co jsem tu o něm psal tenkrát, konkrétně v dubnu 2011: „Poměrně tmavá barva s fialkovými odlesky a hutnější projev ve sklence. Příjemná výrazná vůně, tmavá ovocitost, hodně kořenitá, náznak makového koláče a teplých švestek. V chuti suché, čisté, středně plné, díky vyšší bezva kyselině šťavnaté, výrazné, vyvážené a seriózně působící červené, které jde jen tak popíjet i si s ním hrát a zkoumat. Za zhruba stovku bezva koupě.

Budu se teď vracet k vícero lahvím, která jsem zde před mnoha lety pozitivně hodnotil a něco si odložil stranou. Nějak mám prostě náladu bilancovat :-)

Komentáře používají Disqus