úterý 19. května 2020

Cuvée Barcelona ve dvou ročnících

Jednou z mých oblíbených lahví španělských bublin je Mata I Coloma Cava „Cuvée Barcelona“ Gran Reserva Brut. Sice vypadá jako prostý suvenýr z výletu do Barcelony, ale v lahvi se skrývají komplexní výtečné bubliny. Měl jsem určitě nejvíce ročníku 2009 a následně i něco 2010, aktuálně na trh dorazil 2014. I to naznačuje, že nejde o rychloobrátkovou záležitost, jak je u většiny cavy obvyklé. Něco o Barceloně a vinařství obecně už jsem tu psal dříve, následně se zmiňoval i o dalších jeho vínech – Reserva Familia, Gran Coloma a L'Ensamblatge v ročníku 2010. Nedávno jsem na Barcelonu narazil i v sortimentu Vinografu, moje kousky jsou ale nákupy přímo ve Španělsku. Dnes si srovnáme dva ročníky vedle sebe, jestli má smysl prahnout po uleželejších kouscích :-) Ale nejdříve opáčko co přesně vlastně pijeme.

Vinař se jmenuje Pere Mata a jede na zhruba pěti hektarech vinic v okolí Sant Sadurní d’Anoia, v ekologickém režimu. Pouze tradiční odrůdy, pouze starší (30+ let) keře, ruční práce, vína bez dozáže nebo s minimem, delší zrání na kalech v lahvi (čtyři roky úplně běžně). Jasná inspirace pěstitelským Champagne, ostatně Cédric Bouchard coby jedna ze současných tamních hvězd Champagne o jeho vínech prohlásil, že si v degustaci se šampaňskými v ničem nezadají. První ročník ve vlastním vinařství byl 2000, ale do té doby mnoho let pracoval coby konzultant v jiných vinařstvích. Cuvée Barcelona je zhruba 50 % Macabeu, 30 % Xarel·lo a 20 % Parellada, primárně v nerezu ale část rezervního Xarel·lo v dubových sudech. Na kalech minimálně čtyři roky, ale co tak sleduji tak spíš šest. Tohle víno dozáž má, něco okolo čtyř gramů na litre.

Ročník 2014 lehce tmavší žlutá barva, skvělé vytrvalé perlení malých bublinek. Čistá, svěží ale hlubší a již nazrálejší aromatika, poměrně výrazná, ovocnost do malvic, něco citrusů, dotyk vanilky. Suché, středně plné, výborné kyseliny, žlutá ovocnost, delší a naprosto parádně vyvážené. Krásně udělané, poctivé serióznější bubliny. Baví velmi! Ročník 2009 (a po odstřelu bratru čtyři roky) tmavší nazlátlé v barvě, pěkné vytrvalé perlení malých bublinek. Již zřetelně nazrálejší vůně, zralé malvice, dotyky medu, toastu a marcipánu. Suché, čisté, parádní kyseliny, středně plné a krásně vyvážené, velmi dlouhé s lehkou grepovou nahořklostí úplně ke konci. Seriózní, výborná věc. Gratuluji vinaři, hodně nadprůměrná cava a bubliny obecně! Pil bych oba ročníky s velikou radostí :-)

Komentáře používají Disqus