pondělí 4. května 2020

Chutné Xarel·lo a bezva Riesling

S hodně zajímavou španělskou odrůdou Xarel·lo je nejčastěji možnost se potkat v šumivých vínech, ať už je to cava nebo některá z novějších apelací. Ale vyskytuje se samozřejmě i v podobě tiché a některá vína rozhodně stojí za pozornost. Naposledy mne zaujala Principia Mathematica 2018 z vinařství Alemany i Corrió (web) ve Villafranca del Penedès. Irene Alemany pochází z Penedès, Laurent Corrio je Francouz, potkali se při studiu enologie v Burgundsku a následně začali společně vinařit. Poctivě ve vinici, čistě ve sklepě. Tohohle vína vzniká asi 9000 lahví, jde o čisté Xarel·lo ze starších výsadeb, fermentované v nových 228 a700 litrových francouzských dubových sudech, tak dvě třetiny v sudech dál půl roku zrají a zbytek jde do nerezu a následně zase smísí. Tohle už je v lahvi téměř rok a mělo prostor se trochu usadit.

Burgundská láhev, kovová záklopka, celokorek. Většina představitelů odrůdy, kterou jsem pil v minulosti, jela výrazně štíhlejším „čerstvějším“ stylem. Tmavší, nazlátlá barva. Na úvod lehce pikantnější minerální a kouřový projev se sladším dřevem a linkou slanosti, lehký dotyk oříšků, ve kterém se postupně začíná o slovo výrazněji hlásit krémovost. Suché, středně plné, trochu tučnější ale s fajn kyselinou, zakulacené a krémové, vyvážené, s minerální linkou a trochou slanosti, dobře dlouhé. Zajímavé, výborné bílé. RP 93 docela chápu :-)

A nový objev doplníme jednou klasikou. Lisa Bunn 2017 Nierstein Riesling vom Rotliegenden trocken. O vinařce už jsem tu ledasco psal a o různých ročnících tohoto vína jakbysmet. Původ je Roter Hang, z různých tamních vinic (Orbel, Oelberg, Hipping, Schloss Schwabsburg), zrání jen v nerezu na kalech zhruba do května roku následujícího po sklizni. Pistole, kovová záklopka, celokorek. Nazlátlé v barvě. Hodně fajn aromatika, citrusy, již nazrávající s jemným náznakem petroleje a bylinek, zralejší trochu exotičtější ovocnost, dotyk kokosu. Suché, čisté, trochu plnější, s bezva osvěžující kyselinou, delší, výborně pitelné. Vyvážený, hodně fajn ryzlink. Pil jsem s velkou chutí. Vozí Vinonaut, ale je třeba ulovit včas :-)

Komentáře používají Disqus