úterý 12. května 2020

Bordeaux z révy vysazené v roce 1901

Staleté keře. Zní to tak nějak… mysticky :-) V uplynulých letech jsem se zde o několika vínech z extrémně starých výsadeb, často navíc pravokořenných, zmiňoval. Šlo kupříkladu o Bordeaux Clos Louie, Domaine du Vissoux Beaujolais Cuvée Coeur de Vendanges Vignes Centenaires 2016 a ze stejné oblasti Domaine Clotaire Michal Beaujolais Villages 2014 Vignes Centenaires, zavítali jsme na Tenerife s Envínate Táganan „Parcela Margalagua“ 2016, do španělského pohoří Sierra de Algairén s Bodegas Esteban Martín Niño Mimado 2013 a znovu do Španělska, ale oblasti Bierzo, s Bodegas y Viñedos Castro Ventosa Valtuille Cepas Centenarias 2014, chutnali jsme Châteauneuf du Pape Domaine Usseglio Raymond & fils Cuvée Impériale 2013 Vignes Centenaires a určitě tu bylo i něco dalšího. Obšírný úvod k dalším „vignes centenaires“, tentokrát znovu Bordeaux, konkrétně Montagne Saint Émilion, a Château Beauséjour „Cuvée 1901“ 2007. Rok výsadby si myslím z názvu tipnete snadno… :-)

Jak vidno z odkazů výše, tak narazit na staleté výsadby není zas tak složité a vína z nich vám nutně nenaruší rozpočet na měsíce dopředu (pokud si samozřejmě nepořídíte něco jako COS100, které šlo na trh za 23 tisíc euro, pravda za 3l láhev…). Po světě je velmi starých keřů mnoho a třeba ve Španělsku, hlavně v hůře obdělávatelných horských oblastech, na ně narážím pravidelně. V případě Château Beauséjour se nejedná o pár keřů či maličkou vinici, ale rovnou tři hektary výsadeb především na poloze zvané „le Barrail d'Arrailh“, na jílu a vápenci, ve velmi dobrém stavu a stále plodící koncentrované a špičkové hrozny (byť je jich méně, výnos bývá okolo 17 hl/ha). Navíc ošetřované v ekologickém režimu. Nejde o výsadby před révokazem, ale naopak jedny z vůbec prvních v oblasti po katastrofě, už na podnožích. Vysázen je tam Merlot a Cabernet Franc, ale obě odrůdy se chovají jinak než dnešní klony, dozrávají kupříkladu společně. Majitel vinařství, Pierre Bernault, založil společně s Alainem Vauthierem z legendárního Château Ausone dokonce školku, ve které tuhle révu množí a cílem je použít ji na dosadby právě na Ausone.

Samotné víno je tvořeno Merlotem a Cabernetem půl na půl, zraje rok a půl až dva roky v dubových sudech asi jen z desetiny nových. Otevíral jsem ročník 2007 a tedy eufemisticky řečeno „obtížnější“ či „na rychlejší vypití“. Ale měl jsem s z něj i spoustu povedených kousků a tenhle mezi ně patří. Klasická bordó láhev, kovová záklopka, celokorek. Tmavá, hlubší barva. Výrazná, již trochu nazrálejší vůně, ale stále dominantně tmavě ovocná, švestky, něco černého rybízu a lesního ovoce, linka kůže, černá oliva, sladší kořenitost a lehce polévkové koření. Suché, svíravé, dost kyselin a také tříslovin, plnější, slušně postavené, tmavé ovoce, dobrá délka. Seriózní, chutné červené, u kterého bych se vůbec nebál nechat ho ještě nějakou dobu ležet. Čas ve skle a otevřené lahvi mu pomáhal se otevřít. No a navíc ta romantika keřů, které plodí už od začátku minulého století!

Komentáře používají Disqus