pátek 24. dubna 2020

Výtečné Txakoli a bubliny z Penedès

Po nedávných setkání s několika opravdu zajímavými Txakoli jsem se rozhodl vyzkoušet pár dalších, naposledy padla volba na Bodega K5 (web) a jejich K5 Getariako Txakolina z teplého mladého ročníku s rannou sklizní 2017. Ještě mají „základní“ KPilota z mladších keřů a kratší dobu školenou, ta už se chladí, dám vědět později :-) K5 je stoprocentní odrůda Hondarrabi (nebo Hondarribi) Zuri, z jejich vlastních vinic na erodované žule a jílovité břidlici v nadmořské výšce zhruba tři sta metrů s výhledem na Kantaberské moře. Studená macerace, fermentace spontánně a zrání 11 měsíců na kalech, vše v nerezu. Tenhle ročník je jejich aktuální, prý to skvěle zraje mnoho let, ale já už musel otevřít :-)

Vyšší bordó láhev, kovová záklopka, celokorek. Citronová žlutá barva, troška bublinek ze zbytkového CO2. Čerstvá, pikantnější vůně, na úvod trochu zaprděná a svědčí tomu prodýchání. Postupně především citrusové, s florální linkou a mineralitou. Suché, s výraznou kyselinou a bezva šťavnatostí, středně plné a moc pěkně postavené, důrazné, kamenité. Jede hodně na kyselině, ale je tam spousta fajn věcí ke zkoumání a celek vyvážený, i když teda přímo volá k popíjení u moře a s rybami a různými potvorami :-) Povedená, serióznější záležitost. Koupeno ve Španělsku za 14€ a nelituji.

A pro dnešek ve Španělsku zůstanu. O rodinném katalánském producentovi bublin COLET už jsem tu psal (web), tenkrát ale v souvislosti se specialitou říznutou sherry. Nedávno jsem však otevřel jejich hlavní a nejobvyklejší víno, kterého ročně odstřelí tak 70 tisíc lahví, Traditional Extra Brut v ročníku 2016. Je to Clàssic Penedès Reserva, certifikované bio z jejich vlastních vinic a čistě i ve sklepě, odrůdově 55 % Xarel·lo, 35 % Macabeu a 10 % Parellada. Na kalech dva roky (odstřel 1/10/2019), ale aktuálně už budou i lahve odstřelené později, jedou postupně v průběhu roku a některé kousky se dostanou až na tři roky zrání.

Světlejší citronová barva, pěkné vytrvalé perlení menších bublinek. Čerstvá, svěží vůně, spíše než ovocnost jde směrem do sušených bylinek a květin, minerální linka, lehce „celaskon“. Hodně suché, výtečné výraznější kyseliny, opět především bylinkové s lehkou nahořklostí v delší dochuti, vyvážené a pěkně postavené, skvěle pitelné jen tak ale jde si s tím víc než dobře hrát a zkoumat. Takhle kdyby vypadala běžná základní „cava“, to bylo hej :-) A docela chápu, proč s jejich přístupem zvolili jinou apelaci. A taky už to není zadarmo ale za 13€, každopádně rád vyzkouším i další jejich kousky.

Komentáře používají Disqus