středa 4. března 2020

St. Antony – Riesling a Pinot z Červeného svahu

Těstoviny, rýže, fazole v tomatě… no a další základní potravina do výbavy proti epidemii je samozřejmě Riesling! Nedávno mi kamarád dovezl sadu lahví z vinařství St. Antony (web) v Rheinhessen, konkrétně Niersteinu. Na zdejším slavném Červeném svahu mají nemalý podíl vinic. Ve vinařství jedou již nějakou dobu v bio certifikovaném ekologickém zemědělství, přešli dokonce na biodynamiku, od ročníku 2018 již i s certifikací Demeter. Na 26 ha vinic pěstují logicky především Riesling, ten je pro ně zásadní, ale hodně a úspěšně se věnují též Frankovce. Najdete u nich ale i burgundské odrůdy Pinot Noir, Chardonnay a Pinot Blanc a také trochu Merlotu a Svatovavřineckého. Ve sklepě spousta starých i novějších dřevěných sudů, malé i velké, a čistá práce bez aditiv krom síry. Dnes se mrkneme na základní mladý Riesling a Pinot Noir, někdy příště třeba i na něco z řady vyšší a s více detaily o producentovi :-)

Riesling Rotschiefer 2018 pochází z různých vinic (měl by to být především Pettenthal a dále pak Orbel a Ölberg) na červené břidlici v okolí Niersteinu. Klasická pistole, šroubový uzávěr. Výraznější žlutá, mírně nazlátlá barva. Trochu opulentnější, zakulacená sladší teple ovocná ale zároveň čerstvá aromatika, žluté ovoce, citrusová kůra, minerální linka, povedené. V chuti spíše suché ale s dotykem zbytkového cukru, čisté, s fajn ale nijak super výraznými kyselinami, středně plné až plnější, opět žlutá ovocnost a citrusy, lehce slané. Expresivní, delší, docela seriózní kousek! Necelých 11€, ve vinařství.

Nierstein Pinot Noir 2017 pochází z vinic Paterberg a Kranzberg, v zásadě jde o ty sudy, které se v průběhu zrání rozhodli nedeklarovat jako Grosses Gewachs z těchto jednotlivých poloh. Fermentace ve velké dřevěné kádi z asi třetiny s třapinami. Školeno zhruba rok a půl v burgundských sudech z části nových. Burgundská láhev, šroubový uzávěr. Hodně světlá rubínová barva. Čerstvá fajn vůně, především červené peckoviny, třešně, lehce herbální závan „když se suší kytky konopí", trocha kořenitosti a dřeva. Suché, s fajn kyselinou, lehkonohé, sladké červené ovoce, slušná délka, sympatický dobře pitelný pinot, nijak výrazné tříslo a uhlazenější. Pije se velmi dobře. Další ukázka, že Německo už zdaleka nejsou jen pinoty „rozblemclé“ a nezajímavé :-) Cena 16€.

Komentáře používají Disqus