pátek 20. března 2020

Paradigma z Burgenlandu

Dnes je první jarní den. Ve sklence mám ryzlink, ale v článku bych se chtěl ještě věnovat červenému. Otevřel jsem Paradigma 2012 z vinařství Claus Preisinger (web), jedné z v současnosti asi největších hvězd rakouského naturálního vinaření a Burgenlandu. A ač by mnozí příznivci „tradice“ (vy víte o kom mluvím!) některá jeho aktuální vína, kalná macerovaná bílá bez aditiv a tak, nejspíš zavrhla, tohle by mohlo sedět i jim. Jde o směs 60 % Blaufränkisch aka Frankovka a 40 % Merlot, selekce top hroznů (nejdříve na vinici a pak podruhé ve vinařství) ze starých keřů na mírných svazích Wagramu. Nevzniká každý rok a patří mezi nejlepší vína vinařství. Spontánní fermentace v otevřených kádích, macerace tři až čtyři týdny, následně rok a půl zrání v dubových sudech, hlavně pětistovky. Burgundská láhev, kovová záklopka, celokorek s hromadou usazenin. V rámci karanténní zábavy jsme s ním nějakou dobu kreslili :-)

Tmavší rubínová, hodně depotu. Zřetelně nazrálejší, hutnější teplejší tmavě ovocné, švestky, lesní ovoce, zřetelně dřevo, kouřovost a nugátový bonbón, lehce vápenitá vlhká zeď, expresivní seriózní starosvětské červené. Suché, čisté, bezva kyselina, plnější a koncentrované, stále ještě docela dost třísla a z čeho brát pro další zrání, švestky, uzené maso, inkoust, minerální linka… bohatší, furt je s čím si hrát a co tam zkoumat. Strukturované, seriózní, klasické červené na delší trať. Pořízeno u Winegeeka. Mám tu v zásobě i nějakou čerstvou frankovku a další vína, na něj přijde čas později.

Komentáře používají Disqus