úterý 3. března 2020

Gavi, naturál bubliny a Mencía

Zhruba po roce jsem znovu otevřel Giordano Lombardo Vigne di San Martino Gavi di Gavi 2017, víno o kterém se tu už zmiňoval v tomto i starších ročnících. Nový závoz má odlišnou vinětu, ale víno by mělo být stejné :-) Tmavší žlutá barva. Čerstvá, pikantní, trochu kouřová, minerální vůně. Uměřenější žluté ovoce, lehce sušené květy. Suché, bezvadné kyseliny a pitelnost, lehká pecko-květová hořkost v závěru, dotyky zralého žlutého ovoce, dobrá délka, mineralita. Vyvážené, čisté, má to charakter a výborně se pije. Mimo akce třístovková věc u Kupmeto. Omylem jsem víno umístil v ledničce na místo, kde je obvykle bílé na vaření, nemalou část rozpité lahve manželka použila do boloňské omáčky… omáčka se povedla, ale já potěšen nebyl :-)

Minulý týden jsem si vypomohl nemocnému kamarádovi a střihl se na pár hodin roli „someliéra“ na kurzu vaření „To nejlepší z Esky“. Servírovalo se několik hodně fajn naturálních vín z nabídky Winegeeka, většinou to účastníci zvládali :-) Každopádně další zajímavá zkušenost. Coby aperitiv se pak pila Dobrá Vinice a jejich Créme de Trois Blanc 2016. Už jsem tohle víno (šumivka pod korunkou dokvášená z Chardonnay, Pinot blanc a Pinot gris z velkobílovické Zadní hory) docela dlouho neměl a celkem se posunulo. Perlení jasné ale nic výrazného, čerstvá a lehce pikantní výraznější aromatika, s minerální linkou, sušenými květy a ovocem, dost fajn. Suché, živé, zábavné, výborně pitelné, lehce pomelo nahořklé, dobrá délka. Mizí samo a je tam něco navíc, byť celek nic složitého. Zbytek lahve s výraznějším podílem kalů je fajn krémově hutnější, dobré srovnání.

No a když jsem u připomínání vín, o kterých už tu byla trochu řeč… Veronica Ortega Quite 2018. Zde jde o nový ročník základky téhle zajímavé vinařky (popisoval jsem 2017, nedávno jsem tu měl i minivertikálu jejího vína nejlepšího), opět čistá Mencía z Valtuille v Bierzu. Burgundská láhev, kovová záklopka, celokorek. Tmavá barva, tón do fialové, ale nic hutného. Mladá tmavá ovocnost, čerstvě drcené ovoce, kamenité, dotyk kořenitosti, černého čaje, trochu uzené. Šťavnaté, docela výrazné, takové pěkně zrnité a dobře postavené, s fajn kyselinou a skvělou pitelností, tmavší ovoce, vyvážené. Mladistvé, přístupné, povedené červené, které bude dál v klidu zrát. Zábavné na pití jen tak, ale dostatečně zajímavé na hlubší zkoumání.

Komentáře používají Disqus