pondělí 24. února 2020

Pár ryzlinků od Markuse Molitora

Včerejší návštěva preferovala trochu sladší víno a tak jsem pro ni otevřel Markus Molitor Riesling Ürziger Würzgarten Kabinett 2016 se zlatou záklopkou. A dobrovolně přiznávám, že sám pak dost upil, tohle prostě můžu. Moselská protáhlá láhev, kovová záklopka a kvalitní celokorek. A sedm a půl alkoholu. Světlejší citronová žlutá. Parádní, čerstvá, výraznější a vyloženě slinosbíhavá vůně. Nektarinky a meruňky, trocha kořenitosti, vlhký šutr, mineralita. Sladké, lehkonohé ale koncentrované, s parádní výraznou kyselinou, úžasně šťavnaté, ovocné, delší. Jakmile víno začne doznívat, tak máte chuť hned se napít znova. Mizí úplně samo. Tenhle styl „cukříku“ prostě mohu. Měl jsem tu ze stejné vinice a ročníku i kabinet s bílou kapslí a také „suché“ spätlese, vše výborné.

Což mi tedy připomíná, že jsem v poslední době prochutnal i pár jejich dalších vín. Na nedávné degustaci (o které jsem se zmiňoval v rámci textu o ochutnávání naslepo) jsem otevíral Riesling Zeltinger Sonnenuhr Spätlese trocken 2016, dost intenzivní v aromatice, břidlicově minerální a lehce kozí sýr, medové tóny a malvice. Dost kyselin vyvažujících dotyk cukru, mandarinková ovocnost, fajn délka. Tak nějak uhlazenější a zakulacenější než bych čekal, po pravdě.

V rámci galadegustace dovozce 1er Wines se chutnal základní Riesling Haus Klosterberg 2018 trocken (mají to i ve feinherb a sladké podobě) a byl trochu sevřenejší, mix florálních tónů a kdoule, suché, s fajn kyselinou a lehkostí, trochu bylinkový, výborně pitelný. Lehký zábavný kousek. Riesling Schiefersteil 2017 čerstvé, energické, citrusové, kamenitost a trochu kozí sýr, čisté, vyvážené, bezva kyseliny, slušná délka… hezká, zábavná sušší Mosela. Riesling Alte Reben 2016 trocken znatelně voňavější, nazrálejší, med a rozinky, citrusová ovocnost, podběl. V chuti trocha cukru ale super kyselina a spíše suché, výtečná koncentrace ale zároveň lehkost a pitelnost, strukturované, delší, minerální, výtečně pitelné. Moc zábavný ryzlink! Riesling Bernkasteler Lay Auslese 2018 ** je víno samozřejmě úplně mladičké a na počátku života, minerální a nádherně strukturované, s trochou cukru ale perfektně vyvážené kyselinou a spíše suché, s málokde jinde opakovatelnou kombinací koncentrace a lehkosti. Dlouhé, nádherné, wow víno s velkým potenciálem ale zákeřně zábavné a pitelné už teď. Molitor své ryzlinky nedává úplně zadarmo, jen co je pravda, ale teda rozhodně ví co dělá :-)

Komentáře používají Disqus