úterý 11. února 2020

Fajn kolekce bublin od Ouriet-Pature

Dnes odhrnu něco málo z „archivu“, mám nahromaděnu velkou spoustu zajímavých akcí, degustací a setkání s vinaři, které se mi zatím nepodařilo zpracovat. V rámci zkoumání zajímavých šampaňských producentů na našem trhu jsem třeba vyrazil na ochutnávku Champagne Ouriet-Pature (web) z Ambonnay. Na pozvání dovozce, vinotéky U Mouřenína, dorazila přímo majitelka vinařství Jannetta Ouriet, v doprovodu jednoho ze svých synů a současného enologa vinařství. Rodinný podnik vznikl v roce 1958, Jannetta převzala vedení v roce 1992 a společně s manželem rozšířila vinice na současných zhruba 6 hektarů čistě v Grand Cru polohách. Podstatnou část hroznů stále prodávají slavným barákům, po hroznech z GC je logicky poptávka, sami připraví nějakých dvacet tisíc lahví. Ve vinicích mají Pinot Noir, toho i keře staré osmdesát let, a Chardonnay. Průměrný věk vinic je ke čtyřiceti rokům. Vína připravují čistě v nerezu, ve vinicích jedou hodně ručně (mají na ně tým tří lidí) ale žádná velká ekologie. Ne každý šampaňský pěstitel jsou automaticky sudy, biodynamika (Champagne je i v rámci Francie na úplném chvostu, tedy pokud jde o procento ekologicky obdělávaných ploch) a různé speciality, opak je ve skutečnosti pravdou.

Extra Brut (70 % Pinot Noir, 30 % Chardonnay, dozáž 5 g/l, 2014 báze a hodně rezerv, tři roky na kalech) čistá klasika, mix jablíček a citrusového ovoce, čerstvé, slinosbíhavé, slušně plné, výraznější, bezva kyseliny, fajn délka, čistě udělané pinotovější šampaňké. Blanc de Blancs Brut (100 % Chardonnay z obcí Ambonnay, Bouzy, Cramant a Avize, báze 2013 a o něco méně rezerv) čerstvé, čisté, svěží, vzletnější, spíše florálnější BdB. Suché, šťavnaté, dobré kyseliny a délka, živost. Dozáž znát ale neruší, přístupné, florálně-citrusové. Osvěžující kousek. Tradition Brut (78 % Pinot Noir, 22 % Chardonnay, dozáž 8 g/l, 2012 nejmladší ročník a dvě třetiny rezerv, největší produkce vinařství a hlavní víno) opět „typické“, čisté, jablíčkově čerstvě ovocné s dotyky červeného ovoce. Spíš suché ale dozáž znát a slušně zakomponovaná, čerstvost, balanc, dobrá délka. Hezky udělaná, typická a jasně zařaditelná záležitost, na běžný základ nadprůměrné. Brut Rosé (60 % Chardonnay, 40 % Pinot Noir, blend s pinotem v červené, báze 2014 se 40 % rezerv, dozáž 9 g/l) světlejší růžová barva, čerstvá jemnější vůně, drobné červené ovoce, spíše suché a dost kyselin hezky maskujících vyšší dozáž, slušná délka. Čistě udělané, přímočařejší dobře pitelné růžové. A „běžnější“ kousky zakončíme s Demi Sec (100 % Chardonnay, báze 2011 a 40 % rezervních vín, dozáž 45 g/l), ač na degustaci šel až na závěr. Jde jen o velmi malou část jejich produkce a za mne… inu trochu zbytečnou. Ve vůni zastřenější a trochu „zasmrádlé“, do citrusů a medu, výrazně nasládlé v chuti ale i slušná kyselina, délka a tak v pořádku. Ale prostě dost nuda.

Blanc de Blancs 2012 L.R.B. Brut (100 % Chardonnay z obcí Cramant a Avize, desetina bez malolaktiky, na kalech pět let, dozáž 8 g/l) nevzniká každý rok, další bude až 2015. Zkratka v názvu jsou počáteční písmena křestních jmen synů majitelky vinařství – Ludovic, Romuald a Bérenger. Čerstvé, krásné, energické čisté Chardonnay, citrusové a lehce malvice, minerální a lehce oříškové. Suché, šťavnaté, pěkně postavené, ve všem kopíruje vůni. Serióznější, dost povedené bubliny. Millesimé 2012 Brut (80 % Pinot Noir, 20 % Chardonnay, čistě Ambonnay, 13 % bez malolaktiky, dozáž 8 g/l) je zralejší, malvicově ovocná klasika, trochu toastové, minerální linka, suché, čisté, výrazné kyseliny, pěkná stavba, docela důrazné a koncentrovanější, minerální, slušně dlouhé. Typický, povedený kousek. Prestige Millesimé 2008 Brut (Pinot Noir a Chardonnay rovným dílem, 19 % bez malolaktiky, tiráž až 2011 a odstřel 2018, dozáž 8 g/l) pochází z jednoho z top ročníků posledních dvou dekád a dostalo se mu i delšího školení, oboje je znát. Bohatší, ale stále velmi čerstvá expresivnější aromatika. Citrusy a malvice, poměrně vrstevnaté a nabízející jemnější odbočky, lehce kouřově pražené, energické. Suché, šťavnaté, opět spousta energie a svěžesti, skvělé kyseliny, struktura. Koncentrace a svěžest, malvice a pecička v delší dochuti, seriózní a výborně pitelné. Bezesporu víno večera.

Komentáře používají Disqus