čtvrtek 27. února 2020

Epidemie, vykradená restaurace, sudy na Eiffelovce

Nejen v Praze mizí z regálů především trvanlivé potraviny a vypadá to jak přípravy na válku, služby typu Rohlík sotva zvládají naskladňovat. Dobrovolně přiznávám, že krom běžných „kdyby byl nějaký problém“ zásob, které jsou tu vždy, zatím doma nekřečkuji a v nejhorším se pokusím měnit za zásoby vína ;-) Každopádně se podělím o válečné Národní listy z 18.10.1914 a inzerát, který se tak nějak hodí i do dnešních dnů. Pijte s mírou vína z Mělníka a okolí, třeba to pomůže! Mimochodem Covid-19 narušil i nákupy vína v Asii, někteří producenti hlásí propad o desítky procent, a zrušeno bylo několik vinařských výstav (např. ProWine Asia se přesouvá na červenec). Obecně ale asijská spotřeba vína rapidně stoupá, viz graf níže.

Bankomat na „Prosecco“! Je to docela vtipný nápad, pravda v kombinaci s použitím názvu Prosecco to není zrovna ideální.

Tohle nechcete… špičková restaurace v Kodani přišla o vína za zhruba 200 tisíc € (vzhledem k tomu, že šlo o Domaine de la Romanée Conti, Domain du Comte Liger-Belair či Domaine Leroy, tak to ani nebylo tolik lahví…), zloděj šel na jistotu a do speciálního sklepa s těmito poklady se proboural skrz zeď.


Vinaření na nezvyklých místech? Paříž má samozřejmě své vinice a vinařství, jedno přímo na Eiffelově věži! Ve stejném zápisku ve Wine Spectatoru se zmiňují o spoustě zabaveného vězeňského vína chystaného na nedávný Super Bowl. Tam se nepracovalo s hrozny, ale s ovocem a dalšími zdroji cukru všeho druhu. Výslednému nápoji se prý přezdívá „sklenka s botulismem“.

TV Nova a reportáž o sommeliérských soutěžích. Ivo Dvořák se sklenkou ve zpomalených záběrech jako z německého romantického filmu podle knihy Rosamunde Pilcher součastí!

Komentáře používají Disqus