pondělí 20. ledna 2020

Výtečný Moulin-á-Vent a chlastací Bordeaux

Před nějakou dobou jsem se tu zmiňoval o Beaujolais Moulin-á-Vent z Château des Jacques špičkového ročníku 2009 a psal také, že v aktuální dekádě mu konkuruje ročník 2015. No a právě ten jsem teď otevřel. Technické informace z minulého článku povětšinou platí a detaily z návštěvy vinařství už jsem tu také měl, v patnáctce je tenhle jejich „základní“ Moulin-á-Vent a jejich vůbec nejdůležitější víno tvořen hned z osmi poloh – Rochegrès, Carquelin, Champ de Cour, Thorins les Vérillats, La Roche, La Rochelle a Les Caves. Samostatnou polohu Rochegrès z tohoto ročníku teď budu dávat do jedné slepé ochutnávky, pravidelní čtenáři blogu mají nefér výhodu, a sám se na ni velmi těším :-) Každopádně zhruba čtyři týdny spontánní fermentace a macerace, zrání deset měsíců v betonu a dubových (Allier, Limousin a Nivernais) sudech. Burgundská láhev, kovová záklopka, kvalitní celokorek.

moulin-a-vent

Velmi temná barva, téměř neprůhledné, fialový tón. Tenhle ročník se vyznačoval mimo jiné dost malými bobulemi se silnou slupkou. Výraznější, stále dost mladistvá vůně, tmavá ovocnost až do lesní a zralé peckoviny, lehce pikantní, s linkou dřeva, koženého pásku a kořenitostí a i přes jasnou vyzrálost hroznů dávající vědět, že nás čeká šťavnaté víno se super kyselinou. Což je pravda, je to krásně suché, mladičké, stále docela svíravé s výraznějšími ovšem jemnozrnnými pěknými tříslovinami, až povlak v ústech to dělá. Koncentrace, ovocnost, dobrá struktura, minerální linka a fajn délka, šťavnatost. S kusem masa je to zábavné už teď a samozřejmě (ideální s trochou dekantace) jde pít i samostatně, ale má to obrovský potenciál a za pět let bude rozhodně ještě lepší. A vůbec bych se nebál archivovat 20+. U Kupmeto zhruba pětistovková záležitost.

Jinak teda když už jsme u ročníku 2015 a sortimentu Kupmeto… každý rok někdy touhle dobou spouští akci, ve které je většinou(mimo jiné) Château Bois de Favereau Bordeaux Supérieur „Cuvée Jean Jules“ v akci 1+1 zdarma. Obvykle toho nakoupím docela dost, ostatně jsem tu už psal proč. Mám ve sklepě schovanou dost zajímavou vertikálu Favereau a nejvíc teď rozdávám a vozím na akce ročník 2014 a 2015, to jsem měl sebou i teď o víkendu. Víno spíš tmavě ovocné ve vůni, něco kořenitosti, tmavé peckoviny a trochu černého rybízu, ale s časem se tam objevuje i čerstvější, červenější ovocnost. A totéž platí i o chuti. Suché, s fajn kyselinou, středně plné a nic těžkého, dobře pitelné, ohlazenější tříslo ale stále lehce svíravé. Nic složitého, ale baví davy :-)

Komentáře používají Disqus