pondělí 27. ledna 2020

Nečekaně skvělé Txakoli

Před nějakou dobou jsem měl možnost prochutnat si sérii různorodých baskických bílých s důrazem na Txakoli. Typicky lehká bílá (s alkoholem klidně jen okolo 10 %) s hodně výraznou kyselinou, svěží kousky určené na okamžité vypití a často i s decentním zbytkem CO2, konzumovaná ve větším množstvím v barech k lokální variaci tapas, pintxo. Dnes je naprostá většina nerezovka, dříve se školilo v kupels, sudech z dubu nebo kaštanu. I ty dnes najdete, ale je jich opravdu zlomek. Většinou Txakoli nevzniká se záměrem mít „seriózní“ víno, cílem je zábavná chlastací záležitost. A pak jsou tu, jako všude, výjimky. Vyloženě mne potěšil Juanjo Tellaetxe (web) aka Tantaka a jeho Arabako Txakolina 2018 (Txakoli de Álava) z Valle de Arrastaria.

Severozápadní část Álava, nejnovější a nejmenší z apelací produkujících Txakoli. Odrůdově jsme u Hondarrabi Zuri, tedy z místních pobřežních odrůd ta nejobvyklejší. Vinařství dělá v mrňavém množství i červené školené ve francouzských sudech z odrůdy Hondarrabi Beltza, to by mne dost zajímalo, a mají vysazeno i Hondarrabi Zerratia a trochu mezinárodních odrůd Riesling a Chardonnay. Juanjo začal s hektarem v roce 2010 a teď už má skoro čtyři, hrozny nejdříve šly do vín jiných vinařství a do společných projektů s dalšími nadšenci, teprve od roku 2017 jede čistě pod vlastní značkou. Tohle víno zraje v nerezu, ale na kalech už nějakých devět měsíců. Postupně začíná experimentovat i s různými sudy. Celková produkce je pod deset tisíc lahví, v kontextu Španělska mrňavý a „zanedbatelný“ hráč, ale myslím coby ukázka potenciálu Txakoli důležitý.

Seriózně působí i ambaláž, burgundská láhev s celokorkem a zavoskovaným hrdlem. Vzniklo pouze 3378 kousků. Světlejší citronová barva. Velmi zajímavé vrstevnaté aroma, mix citrusů a citrusové kůry, dotyk tropického ovoce, mandlička. Suché, čisté, středně plné (ale 14 % alkoholu bych netipoval), s velmi pěknou kyselinou, dobře postavené, opět s citrusovou ovocností, minerální slaná linka, lehce nahořklé v delším závěru. Charakterní, výborně pitelné a dost seriózní bílé. Baví velmi. Dal jsem za to ve Španělsku 12€ a vůbec nelituji!

Komentáře používají Disqus