úterý 21. ledna 2020

Michel Lafarge, clo zatím nebude, propad hobby vinařů a Miraval šampaňské

Dnešních pár novinek ze světa vína opět začneme smutně. Ve věku 91 let zemřel Michel Lafarge, legendární vinař z burgundského Volnay (a stejně jako jeho dědeček a poté i otec nějakou dobu též starosta obce). Jeho nádherné elegantní pinoty ze starých keřů patří mezi špičku toho, co apelace Volnay a obecně červená z Côte de Beaune dokážou. Krom Volnay a Beaune získal ještě vinice v Pommardu and Meursaultu. Dlouhodobě se vyhýbal chemii ve vinicích a na přelomu tisíciletí přešel na certifikovanou biodynamiku, čímž se stal inspirací pro mnohé další. Dlouhodobě, už od roku 1978, připravoval vína se svým synem Frédéricem. A aktuálně se již angažuje i jeho vnučka Clothilde. Takže o pokračování vinařství ve stejném duchu a v rodině je postaráno.

A na příjemnější notu. Před dvěma týdny jsem tu psal o strašáku v podobě stoprocentních cel na dovoz francouzských (a obecně evropských) vín a dalších produktů do USA, který děsil nejen tamní dovozce, prodejce a restauratéry, ale i evropské producenty. Francouzský prezident Emmanuel Macron včera oznámil, že se se svým americkým protějškem dohodl na „příměří do konce roku“, během kterého se cla měnit nebudou a bude dost prostoru vyjednat veškeré detaily dohody. Která se vlastně vůbec netýká vína jako takového, USA je nasrané kvůli digitální dani (přezdívané GAFA, zkratka pro Google, Apple, Facebook a Amazon), kterou se Francie chystá uvalit na příjmy největších světových technologických firem poskytujících služby i francouzským zákazníkům. Je to zvláštní svět, ve kterém je dovoz vína „rukojmím“ při vyjednávání o daních z reklamy na Facebooku a dotacích pro Airbus.

Někdy si říkám, když tak sleduji současný boj proti plastovým taškám, jednorázovým brčkům a všemožným plastovým obalům, že by občas bylo lepší si všechno nejdřív pořádně promyslet, než se do toho začne tahat legislativa a zákazy na celonárodní úrovni. Každopádně pak uvidím tohle báječné vánoční balení hroznů a… no posuďte sami…

Skywalker Ranch by mohl mít vinice. George Lucas chce vysadit nějaký ten akr pinotu, ale okolí se to nelíbí. Docela zábavné čtení, po pravdě :-)

A jeden graf, mírně depresivní. Ukazuje drtivý propad hobby/nekomerčních vinařů ve Francii (a ostatně i pokles počtu vinařství jako takových, vinice spousty maloproducentů spolkl někdo velký). Důvodů bude jistě mnoho, od nechuti trávit čas ve vinicích po masivní vzestup cen půdy, kterou se vyplatilo prodat. Pokud si ale najdete data týkající se francouzských mikropivovarů a ostatně i domovarnictví, tak tam je naopak trend přesně opačný. Od roku 2011 do 2018 stoupl počet mikropivovarů z 373 na 1500, jen mezi lety 2017 a 2018 jich vzniklo na pět stovek, více než existovalo ještě pět let předtím!

Nedávno jsem tu psal, že Château Miraval pouští na trh „prestižní“ roséčko v magnumce, Muse de Miraval. A teď rozjíždí další projekt, top růžové Champagne. Samozřejmě ne v Provence, tentokrát je jejich partnerem Rodolphe Péters z vinařství Pierre Péters. Oblíbený pěstitel se bude podílet na vzniku šampaňského domu, který bude dělat jen a pouze růžové v maximální možné kvalitě. Jak mne nikdy nezajímalo dění okolo všemožných celebrit, tak Miraval sleduji s velkou chutí. Je to fascinující exkurz do současného vinařského byznysu.

Komentáře používají Disqus