čtvrtek 5. prosince 2019

Vertikály Porta Bohemica

Minulý týden dorazil do vršovického Fajnšmekru Aleš Svatoš z vinařství Porta Bohemica (web) a na báječné ochutnávce představil svou produkci, odkud kam se vyvíjela a proč a kam se chtějí ubírat dál, promluvil o (ne)naturálnu a mnoha dalších tématech. Uvolněná vysoce přátelská atmosféra, který je ve Fajnšmekru obvyklá a neopakovatelná, k jeho vínům vyloženě sedí. O mnohých lahvích jsem se tu už zmiňoval, ostatně jako o vinařství jako takovém, ale opakování je matkou moudrosti, se říká. Navíc už mají za sebou další zrání v lahvích a doznávají změn. Degustace nebyla vyloženě průřezová, úplně chybělo třeba mé milované Svatovavřinecké a nevěnovali jsem se ani oblíbené směsi Charpin, ale zato dost unikátně nabídla vertikální srovnání dalších vín, takže jsme se více než poměli :-)

Oproti létu perlivé Müvé 2018 jakoby nabralo na síle, nabízí o něco výraznější projev, květinovo-ovocný, výrazně šťavnatý v chuti, svíravější… zábavné fajn bubliny to jsou. Müvé 2017 je stále ještě čerstvé, s ovocností drobných plodů, s o něco výraznějším tlakem a perlením, v chuti již trochu krémověji uhlazené. Stále fajn věc, jsem rád že něco mám v chladničce.

Zásadní je pro Portu Bohemicu samozřejmě Müller-Thurgau. Ročník 2018 v „běžné verzi“ (krátká macerace, nerez, obvykle mix sběrů, do léta na jemných kalech) je víno florální, suché, s lehkou nahořklostí a zemitostí, fajn. Pozdější sklizeň školená v sudu a ze šlapaných hroznů a mixem s nerezem je kalnější, s výraznějším strukturovanějším projevem a citrusovými tóny, pikantnější, slušně dlouhá, s trochu rušivou zemitější linkou. Myšina to není, ale úplně mi to tam nesedělo. Ročník 2017 v klasické podobě je světlejší, čerstvý, lehce zaprděný a svědčí mu odvětrání, s florálně-ovocným projevem, fajn kyselinou a trochou krémovostí, dost příjemné pití.

Letos mne vyloženě nadchlo Veltlínské červené rané 2018. Zde na degustaci bylo přesně v té podobě, ve které si ho pamatuji. Velmi jemné aroma, florálně-ovocité, diskrétnější. Suché, čisté, jemné, elegantní, fajn kyselina, lehkost a uměřenost. Neuvěřitelně sympatické pití a bílé na celý klidný večer, kdy potřebujete přemýšlet. Měl jsem teď i lahve s trošku hlubším a oxidativnějším projevem, ale taky výtečné, musím zjistit v čem se to liší… doba lahvování?

Následovala fantastická sada Tramínu, aktuální ročníky v podobě vyloženě orange ale se staršími ročníky s macerací kratší až minimální, v případě desítky i sířením násobně větším než je teď ve vinařství zvykem. 2017 je víno čerstvé, voňavé, klasické pomerančo-bylinko-květinově intenzivní, suché, čisté, s jemnou ale výraznou tříslovinou, sladce květinové, delší, vybalancované. Naprosto parádní a špičková věc, v kategorii „čerstvých“ oranžád určitě (srovnání s Radikonem či Gravnerem tu není na místě, ti dělají úplně jiný typ vín, ač také „oranžových“). 2016 barva více do zlaté, s citrusovou linkou ve vůní a celkově poměrně komplexním, složitějším projevem, s dost intenzivní macerací. Delší, strukturované, lehce nahořklé, s „muškátově“ mýdlovou linkou. Zajímavý fajn kousek. 2015 už je macerace asi jen 14 dní, víno je květinovo-kořenité, suché, čisté, s krémovou linkou, vybalancované, slušně dlouhé, hodně sympatické. 2012 macerace jen týden, tmavší medovo-zlaté, voňavé, opět květiny a kořenitost a lehce mýdlová linka, výborné kyseliny, živost, energie, vyváženost. Krásné pití. 2010 stále překvapivě čerstvé ve vůni, s květinami a toastovým aroma, v chuti čisté, vyvážené, snadno pitelné, vlastně dost zábavné. To byla VELMI silná sada. I z pohledu někoho, kdo tramín vlastně vůbec nevyhledává. Tady bych neměl problém pít kterýkoliv ze vzorků a s radostí.

Druhá větší vertikála se věnovala odrůdě Pinot Noir, kde vinař zatím spíše nakupuje hrozny. 2016 je víno světlé, voňavé, peckovinové, s pěkně zakomponovaným dřevem, fajn kyseliny, pitelnost. Čistý, moc hezky udělaný pinot. 2017 mne letos ze sudu velmi bavil, zde na degustaci tmavší výraznější peckovinová ovocnost, koncentrované, suché, silnější, s bezva severskou kyselinou a šťavnatostí, ovocné. Slušná délka. Nehotové, trošku rozhozené zatím a jakoby ztrácí dech v druhé části chuti, potřebuje prostor. Ale bude výtečné, tím jsem si jistý. 2015 čerstvé, ovocné, sladce višňově výrazné ve vůni, suché, trochu uhlazenější v chuti, fajn kyseliny, vyvážené, dobrá délka. Baví. 2014 je víno hodně světlounké, stále čerstvé, s červenou ovocností a trochu herbálním projevem, suché, s fajn kyselinami a pitelností, linka čaje lesní směs, příjemné, již naleželejší. Pil bych rád.

Ne každé víno od Porta Bohemica mi stoprocentně sedne, ale v průměru mne ta vína moc baví. Nejsou to obvykle „velká vína“, někdy jsou dost komplexní ale jindy hrají na úplně jinou notu, ale vždy mají energii a něco do sebe. Skvěle se pijí a máte z nich tak nějak pocit, že každou další sklenkou dávají víc, než si z vás intoxikací odeberou :-)

Komentáře používají Disqus