pondělí 9. prosince 2019

Krátké dojmy z naturální Vídně

Uplynulých několik dní bylo degustačně nabitých. V pátek velký průřez s báječnými burgenlandskými vinaři Marií a Alexem Koppitsch, částečně seriózní degustace a (více) párty s bezva lidmi. To se tak sejde Fin, Švéd, Kanaďan a Čech ve Vídni a ... tématem je hokej, o kterém vím prd :-) Dva různí Finové jsou naprosto nadšení z vín Oty Ševčíka a mé srdce patriota plesá, že ho znám osobně je pro ně zásadní a vyptávají se. Všichni mluví o „Nestarek“ (aka Milan Nestarec) a člověk si tak nějak uvědomí, že jsou v téhle zemi lidé, kteří nám ve světě dělají fakt dobré jméno. V sobotu nářez v podobě vídeňské přehlídky Karakterre, již osmého a velmi intenzivního ročníku. No a v neděli, už zase v Praze, proběhla párty s magnum lahvemi. Co kdo donese to se vypije, taky náročné :-) Především Karakterre mi zase v plné síle ukázalo, co mám na víně tak rád a na tom „naturálním“ (pro nedostatek lepších termínů…) obzvláště. Ta neuvěřitelná diverzita projevů, chutí a vůní, spousta úžasných lidí a emocí. Často odcházím z degustací „klasických“ špičkových vín nadšený. Málokdy ale tak nabitý energií a dobrou náladou jako z podobných přehlídek. I když je třeba trochu chaotická, děsně hlučná a občas fakt davovka.

Protože kde jinde dostanete parádní suchý cider z jablek, hrušek a kdoulí. A taky neuvěřitelnou divokou voňavou soleru z horských výsadeb tramínu a pinotu. A parádní, tradiční seriózní červený Pinot. To vše u jediného malého amerického producenta! Kde jinde si můžete povídat o německé menšině v Rumunsku a pít u toho fascinující čistá naturální vína z lokálních odrůd, od divočin po elegantní kousky? Kde najdete vinařství, co má v každém víně nějakou vadu a skoro pokaždé je jiná než ta předchozí? A vůbec nejhorší vzorek smrdí jako značně použité vonné sítko do pisoárů? A o kousek vedle pijete parádní poctivé Champagne, hezky srovnávačku téhož s různou úrovní dozáže, a je to neuvěřitelně zajímavé. A když je na vás zvláštních věcí dost, dáte si poctivé Burgundsko. Udělané bez zásahů navíc, co ale samozřejmě chutná přesně tak jak má. Jako poctivý burgundský Pinot či Chardonnay. A od nich jen natáhnete ruku a ve sklence přistane fenomenální slovenská medovina. A famózní vlašák ze Štýrska. A vína s extrémně zábavnými vinětami a vinaři, co si ze sebe umí udělat srandu. A lehké chlastací piemontské červené v litrovce, připravené více méně ze slupek všech ostatních vín co vinařství má. Completo, prostě.

A ještě se trochu vrátím k tomu, co jsem nakousl už v úvodu, našim vinařům. Na Karakterre byla ČR zastoupena velmi slušně a fakt to nebylo do počtu. Několika různým cizincům (překvapivě hlavně Italové se vyptávali) jsem dával tipy kam jít, podle toho co zrovna hledali. Poslouchal jsem nadšené reakce na mnohá vína i cider od Utopie, sledoval příjemně překvapené konzumenty z řad milovníků vína i fakt spokojené profíky. A totéž by šlo napsat i o výpravě ze Slovenska, kde se mimochodem právě teď potýkají naturální vinaři s velkými potížemi – stahují jim z trhu kalné věci a odmítají vydat exportní certifikáty. Takže jim držme palce a buďme na ně pyšní! :-)

Komentáře používají Disqus