pátek 8. listopadu 2019

Pár statistik co (ne)potřebujete znát

Víno mám jen jako koníček a k nějaké pořádné odborné studii se tedy dostanu spíše výjimečně, hlavně pokud je o některém z témat, kterým jsem více propadl. Ale i tak si plním hlavu všemožnými vinnými zbytečnostmi, aby hlava nezakrněla. Pro pravidelnou dávku zajímavých faktů a statistik ze světa vína tak třeba sleduji na FB stránku American Association of Wine Economists AAWE. Něco je tam hodně zajímavé, něco méně, něco pobaví a jiné informace překvapí. A tak jsem si říkal, že dneska bych pár takových informací (do které skupiny spadají už si musíte rozmyslet sami) předal zase vám. Tak kupříkladu tahle statistika spotřeby vína a piva v Itálii podle věkových skupin. Je to zajímavé? Je! Je nám to k něčemu? Není! Nebo?

Tohle už je přeci jen důležitější tabulka, která mimo jiné dobře ukazuje, jak velký problém jsou nová americká cla uvalená na (nejen) francouzská vína. Když se to dobře propočítá, a pokud by nekleslo množství dopravených vín, tak to dělá něco přes 300 milionů dolarů…

A co třeba prodeje vína ve francouzských super a hypermarketech podle typu obalu? Tohle mne hodně překvapilo a musím si dohledat další údaje. Za posledních patnáct let dramatický propad tradičních lahví ve prospěch bag-in-boxu a příbuzných obalů.

Jak dlouho je třeba v té které zemi makat na flašku Champagne? Pro srovnání cenové hladiny v různých zemích se běžně používá Big Mac Index, zde je krom ceny lahve navíc zakomponován příjem. A hned je tu Moët & Chandon Impérial index. Některým zemím, ano těm s vysokými platy a nízkými cenami bublin, lze jen závidět! Nepálu ne…

Statistiky celkové plochy vinohradů v různých zemí jsou snadno dostupné a zná je každý. Oblíbené jsou taky tabulky spotřeby vína na obyvatele, ve kterých se pravidelně vysoko umisťuje Vatikán :-) Ale co takhle plocha viničních výsadeb, v hektarech na sto obyvatel? Inu tady ji máte! Moldávie drtivě dominuje.

A na závěr něco s vínem související jen okrajově. Změna hmotnosti Američanů, Němců a Japonců v průběhu roku, se zvýrazněním významných svátků. Myslím, že většina z nás se taktéž aktuálně nachází v jednom z nižších bodů a připravuje na významný vzestup! :-)

Komentáře používají Disqus