pátek 4. října 2019

Von Winning – Riesling a nějaký ten Sauvignon

Do Prahy na pozvání dovozce WineGeek.cz opět dorazil Andreas Hütwohl, aby zde představil průřez nabídkou vinařství Von Winning (web). Už jsem tu psal o dvou degustacích, tentokrát se omezím především na rychlé poznámky k jednotlivým lahvím a celkové dojmy. Mám produkci tohohle vinařství rád, od základních řad po výběr z nejlepších vinic Pfalze opravdu umí. Navíc pracují ve vinicích čistě, ve sklepě jedou především dřevo (na můj vkus je občas znát víc než bych si přál) a spontánní fermentaci, zaměřují se na suchá vína s alkoholem obvykle někde okolo 12-12.5 %, především Riesling ale i další odrůdy se u nich najdou. Právem patří mezi špičku v oblasti.

Win Win Brut jsou bubliny z Pinot Blanc, fermentace a zrání v dubu a pak druhotná a ležení v lahvi dva roky. Širší, docela voňavé, se sladším projevem sudu, efektní, líbivější zakulacené bubliny. Nadchne mnohé, já přeci jen od šumivky čekám větší švih. Dr. Deinhard Riesling 2018 je základka jejich druhé značky, čistá nerezovka a v litrovce. Čisté, ovocně-florální, meruňka, v chuti bezva kyselina ale zakulacené, vyvážené, přístupné. Fajn ryzlink na běžné popíjení. Drache Riesling 2018 už je zase Von Winning řada, ale v jejím rámci základ a výjimka v tom, že i zde jde čistě o nerez. Čerstvá, živá, energická klasika. Lehce citrusové, meruňka, v chuti super kyseliny, dotyk cukru, výborně pitelné. Dráčka už jsem ve starších ročnících pár lahví vypil a s radostí doporučuji.

Win Win Riesling 17 je z jejich vín můj hlavní oblíbenec, zde už je půlka zpracována ve dřevě (včetně kvašení, nevěří na fermentaci v nerezu a pak jen zrání v sudu), je tam i nějaká macerace komplet pomletých hroznů i se stopkami. Klasická, čerstvá, lehce kouřová aromatika, suché, čisté, s výbornou kyselinou, vyvážené, delší, zábavné, skvěle udělané. Snadno pitelné ale dostatečně seriózní. Myslím velmi povedená „vizitka“ vinařství. Von Winning Königsbacher Ölberg Riesling 2016 je opět krásná klasika, minerální, kouřová, již lehce naleželá, s pěknou zralou ovocností. Suché, výborné kyseliny, lehce zakulacené, delší, dost zábavné. Zde již stoprocentně dřevo různých velikostí, nejmenší sudy pětistovky, a rok na kalech. Deidesheimer Grainhübel Riesling 2015 znatelně nazrálejší, mohutnější, medovější, poměrně dost koncentrovaný. Suchý, plnější, s větším vlivem dřeva, otevřenější, se sladkostí ovoce. Teplejší rok je znát, na mne je to drobátko utahané. Zde již čistě 500l sudy rok a půl.

Forster Ungeheuer Riesling 2017 nabídl parádní koncentraci, minerální slanost, fajn ovocnost do meruňek s trochou citrusů, ale prim tu hrají jiné věci. Suché, parádní kyseliny a struktura, dlouhé, komplexní bílé s velkým potenciálem. Tohle bude za pár let výjimečně dobré. Pro mne víno večera. Opět 500l sudy rok a půl. Riesling MarMar 2017 je jejich specialita, chladnější vápencová a bazaltová poloha se starými keři v rámci Forster Ungeheuer, školeno kompletně v nových sudech a v nich na kalech téměř dva roky. Je to zatím dost mladičké, ve vůni velmi efektní, dominuje dřevo, s výraznou minerální linkou, kouřové. V chuti šťavnaté, fantastické kyseliny, hodně dobře postavené, sladkost dřeva, dlouhé. Prý Riesling pro milovníky Burgundska. Nevím. Určitě hodně zajímavé bílé, ve světě hodně oceňované (ročník 2016 podle Vinum nejlepší suchý Riesling Německa), které je teprve na začátku cesty, ale můj ideál ryzlinku (i přes fantastickou kyselinu) to prostě není. Navíc stojí víc než dvojnásobek toho co parádní Ungeheuer, který je jasným ryzlinkem jak se patří bez jakéhokoliv váhání. Ale možná jsem ryzlinkově jen moc velká konzerva :-)

Sauvignon Blanc II 2018 je na úvod lehce zaprděný, voňavý, pěkná aromatičtější ale nepřehnaná verze odrůdy. Suché, čisté, s bezva kyselinou, slušně dlouhé, vyvážené. Prostě povedený „sovoš“. Sauvignon blanc „500“ 2018 je, jak už název napovídá, školen v pětistovkách sudech. Mladičké, kouřové a s výraznějším projevem dřeva, ale také pěknou florální a ovocnou linkou. Suché, s parádní přísnější kyselinou, velmi pěkně postavené, mladičké a teprve na začátku cesty. Tohle bude paráda. Win Win Rot 2017 je z více než poloviny Pinot Noir a k tomu Dornfelder, Frankovka a i Cabernet Sauvignon a Merlot se tam najdou. Chutnáno ze třech různých lahví a všechny divné. Na mladý ročník působilo naoxidovaně a trochu upečeně, v chuti zároveň lehká perlička a nahořklost. Tady se něco stalo špatně, protože všechna ostatní vína, co jsem kdy od vinařství měl, byla vždy (nejen) technicky naprosto v pohodě.

Komentáře používají Disqus