pátek 25. října 2019

Sommelier roku, Svatomartinské, nejdražší láhev

Ve dvaadvacátém ročníku sommeliérské soutěže BOHEMIA SEKT Trophée zvítězil vinař Kamil Prokeš a obhájil tak titul z roku 2017. I na druhém místě najdete vinaře, tedy spíš vinařku, stříbro získala Libuše Vrbová. Třetí byl Matouš Forman, nejznámější coby dovozce kalifornských vín. Na aktuálním žebříčku je asi nejzajímavější to, že dva nejvyšší posty patří nadšencům do sabráže sektů (což je zábava, kterou prostě asi nikdy nepochopím a u běžných degoržovaných bublin bez kalů a se standartním korkem považuji za riskantní zbytečnost, jejíž propagace může vést tak akorát ke zraněním opilých lidí a plýtvání dobrým vínem) ale především členům uskupení Mladí vinaři. A také že vlastně nikoho z trojice bych neoznačil za typického sommeliéra (pokud jsou ovšem mé informace správné), tedy alespoň ne v tom duchu, jak si povolání představuji – coby někoho, kdo se reálně stará o vinný program v restauraci a taktéž o servis na place. Což jim samozřejmě nic neubírá na předvedených znalostech, které jsou nemalé. O ostatně se i vyplatí ochutnat vína od Vrbů, mají pár dost povedených kousků, stejně jako nejen bubliny od Prokeše. O nabídce Californian Wines nemluvě, mají hned několik špičkových producentů a fantastických vín :-)

Už jsme se dozvěděli, že letos budou na Svatomartinská přísnější podmínky, konkrétně o dva body – místo původních 78 bodů byl limit nastaven na 80. I přes tuto změnu uspělo v prvním kole hodnocení 22. října hned 90 % přihlášených vín. Což prý napovídá vysokou kvalitu vín. Očekává se, že letos půjde na trh nějakých 2.2 milionu lahví. „Den D“ tentokrát připadl na pondělí a tak padlo poměrně logické rozhodnutí, že vína bude možné prodávat a otevírat už od pátku 8. listopadu.

Před nějakou dobou jsem se zde zmiňoval o nálezu celé sady neporušených lahví šampaňského Pol Roger z konce 19. století. Zájemci si nyní mohou přečíst více o pravděpodobném obsahu lahví a jak chutná. Musela to být moc zajímavá zkušenost.

V Kalifornii opět hoří, ve vinařské oblasti Sonoma už oheň zasáhl přes 4000 hektarů a ohrožuje Geyserville a Alexander Valley.

Mimochodem pokud jsou tu nějací fanoušci Johna Steinbecka, tak ještě do neděle probíhá on-line aukce mnoha předmětů z jeho majetku. Jelikož byl i nadšencem do vína, tak tam najdete karafy, efektní chladící nádobu na lahve či tasteviny… :-)

V posledních letech pravidelně padají rekordy pokud jde o dražbu vzácných vín a snad ještě rychleji u destilátů. Rekordmanem je Macallan, který drží i nový absolutní rekord. Jedna láhev whisky Macallan 1926 se prodala v přepočtu za skoro 45 milionů korun. Věřím, že je to super pití a dost možná i dobrá investice, ale asi bych si dovedl představit i jiné způsoby, jak utratit podobné peníze :-)

První „muzeum pochvy“ získalo licenci na prodej alkoholu. A místní se obávají, že to přiláká „odpornou klientelu“. Není to nejdůležitější zpráva dne, ale přišla mi dostatečně bizarní na to, abych se o ní zmínil…

Komentáře používají Disqus