úterý 8. října 2019

Naturální Beaujolais a klasika z Bordeaux

Dnes začneme v naturálnu, kdo by to byl čekal, u Domaine J. Chamonard Morgon „Le Clos de Lys“ 2016. Jsme v Beaujolais a ač Joseph Chamonard nepatřil ke „gangu čtyř“, legendární partě která tak trochu celé tohle hnutí naturálních vín nastartovala, měl k nim hodně blízko. Bohužel Joseph zemřel v roce 1990 a od té doby se vinic i sklepa ujala jeho dcera Genevieve s manželem, Jean-Claudem Chanudetem. V přístupu k pěstování révy i přípravě vína ale nastoupenou cestu neopustili. Tohle je jejich hlavní víno, pochází ze zhruba čtyřhektarové vinice se starými keři, okolo šedesáti let, u Corcelette. Naležení za nižší teploty a pak kombinace klasické spontánní fermentace a karbonické macerace, se zráním až rok ve velkých starých sudech. Lahvováno s minimálním zasířením, do 15 mg/l. Poměrně tmavá barva a zřetelně nefiltrované. Na úvod divočejší, „bezsirně funky“, hodně tomu prospívá se rozdýchat. Postupně pěkná hlubší tmavá ovocnost, s květinovou linkou a kořenitými tóny, pepř, dost výrazná železitost, rez. Suché, středně plné, pěkně postavené, s fajn tmavší ovocnost, svíravější, delší, hodně zajímavé. Již znatelně nazrálé, trochu překvapivě, čekal bych o něco mladistvější projev. Charakterní červené, jsem rád že jsem vyzkoušel. Z Beaujolais mám teď doma větší selekci, tak budu otravovat častěji, do podzimních čvachtanic a spadaného listí mi tak nějak sedí :-)

A pokračujeme trochu konvenčnější záležitostí. Další lahví z Bordeaux donesených „z archivu“ (viz nedávný zápisek) ve sklence se stalo Lacoste Borie 2007, druhé víno Château Grand Puy Lacoste, 5ème Cru Classé z Pauillacu. Už jsem o téhle flašce psal před čtyřmi roky, fakt to utíká. Klasika bordó láhev, delší kvalitní korek ani trochu nasáklý. Hodně tmavá barva, až překvapivě málo nazrálá. Ve vůni ale již znatelně nazrálejší, mix červených a tmavých plodů, rybíz, sladší ovocnost a zároveň lehce herbální linka, zelený pepř, ušlechtilé dřevo a dotyk živočišnosti. Suché, čisté, středně plné, fajn kyseliny, lehce pepřově kořenité, spíš tmavší ovocnost, již hodně uhlazené třísloviny, slušně dlouhá dochuť. Dobře pitelné, má to tělo i jistou lehkost a eleganci. Na druhé víno, ročník rozhodně ne velký a dvanáct let věku dost povedené. A navíc to vypadá, že si kvality ještě nějaký rok udrží. Potěšilo.

Komentáře používají Disqus