středa 2. října 2019

Le Dôme, Mumm má sklepmistra, nákupy v Burgundsku, domácí medaile…

Patrik Tkáč, krom vlastního nového sídla s vinicí a hodně zajímavým vinařstvím Zlatý roh, investuje i do dalších projektů s vínem spojeným skrze J&T Wine Holding (u nás vlastní Kolby či Reisten). Třeba do nového vinařství a degustačních prostor pro Le Dôme v St. Emilionu, jednom z podniků Jonathana Maltuse (viz též dřívější poznámky k Château Teyssier). Celý projekt přijde na nějakých 11 milionů Euro a bude z něj výhled do vinic a na nedaleké Château Angélus a Canon. Za architektonickým řešením stojí kancelář Foster & Partners a prvotní návrhy prý kreslil Lord Norman Foster osobně.

Co nového ve světě (nejen) velkých vín? Nedávno jsem se tu rozepisoval o zajímavých výměnách na postech sklepmistrů zásadních šampaňských domů a v té době ještě nebylo jasné, kdo se ujme uvolněné pozice v G.H. Mumm. Teď už odpověď známe, od ledna příštího roku jím bude v posledních letech velmi oceňovaný Laurent Fresnet, v současnosti sklepmistr u Champagne Henriot. Takže teď můžeme čekat na oznámení nového jména u Henriotu. Schválně jaké prominentní jméno se jim podaří ulovit… :-)

Česká republika poslala na mezinárodní vinnou soutěž AWC Vienna celkem 424 vzorků, z nichž 391 si odvezlo nějakou medaili (teda bronzovou neudělují, ekvivalentem je „Seal of Approval“). Zlatých cinklo rovnou 67, uděluje se při 90+ bodech. Takto dopadlo téměř 16 % přihlášených vín, což je docela slušné. Na účastnických poplatcích si soutěž přijde na zhruba tři čtvrtě milionu euro, to není blbý! A my pak máme na lahvích ty krásný lesklý nálepky, co pomáhají vybrat tu správnou flašku jako dárek :-)

Château de Santenay si udělalo radost a rozšířilo své působení sedmi a půl hektary v Côte de Nuits – vesnické a 1er Cru Gevrey-Chambertin, Chambolle-Musigny a také Clos Vougeot. Na expanzi mají prostředky, jsou součástí CA Grands Crus skupiny Crédit Agricole. Ale samozřejmě mít prachy je jedna věc, najít majitele dobrých vinic ochotné prodávat druhá :-)

U nás špačci, srnky a podobná zvěř, jinde chodí na Pinot Noir medvědi

Kdo sleduje zahraniční vinné weby tak si možná všiml, že zrak se stále častěji obrací ke Slovinsku. Třeba teď měl Wine Spectator fajn profil Josko Gravnera. Při troše štěstí se dřív či později začnou výrazněji zajímat o ČR a Slovensko… :-)

Komentáře používají Disqus