středa 23. října 2019

Krásná Mencía a dvě zábavné bílé směsky

Vinařku z Bierza jménem Verónica Ortega už jsem tu představoval na třech různých vínech. Poprvé u Versión Original 2015, následně u základního ale skvělého Quite 2017 a naposledy s hodně zajímavým červeným Cobrana 2016. Stále jsem se ještě nedokopal k jejímu top vínu, ale v rámci příprav otevřel alespoň Versión Original Mencía 2016. Pro opáčko je to čistá Mencía z organicky pěstovaných hroznů ze starých (80+) vinic na vápenci a písku u obce Valtuille de Abajo. Spontánní fermentace celých hroznů, zrání ve 2400l dubovém sudu 14 měsíců. U druhého ročníku tedy došlo ke změně a amforu nahradilo dřevo. Celkem šlo na trh 3500 lahví, burgundského tvaru s kvalitním celokorkem pod zavoskovaným hrdlem. Tmavší, hlubší barva. Ve vůni parádní, hodně tomu svědčí vzduch a postupně otevírá různé zábavné odbočky. Kombinace tmavších peckovin, s dotyky koření a florální linkou, výrazná kamenitost. V chuti suché, šťavnatě peckovinově tmavě ovocné, bezva kyseliny, jemnozrnné třísloviny, svíravost, šutrovité, delší. Strukturované, charakterní červené na počátku své cesty, působí štíhlejším dojmem než by napovídalo 13.5 % alkoholu. Bavilo velmi. Bohužel už taky přišlo na skoro 23€. RP 94, pokud na to hrajete.

O biodynamické bílé směsi El Animal Blanco 2016 od Finca Inanna už jsem se tu detailně rozepisoval, naposledy před více než dvěma lety. A teď otevřel další láhev a těšil se, kam se z tehdejšího čerstvého expresivního projevu posunulo. Tmavá žlutá barva. Intenzivní, zralejší, koncentrovaná vůně. Sladší, s dotyky medu a toastu, minerální linka, bezovo-angreštové, efektní. I v chuti dost koncentrované, hutnější, ale s bezva kyselinou a pitelností, již dost zakulacené, dlouhé, bohatší. Tohle se povedlo. S časem je jakoby „teplejší“, aniž by ztrácelo na svěžesti. Dováží BIO Sueño.

Ochutnal jsem a s chutí pil základní bílé od Matthiase Warnunga z Kamptalu, jeho Whitey 2018. Pod korunkou uložené bílé složené ze 40 % z odrůdy Grüner Veltliner, 40 % tvoří Müller Thurgau a zbylých 20 % Welschriesling. Fermentuje spontánní s částečným kontaktem se slupkami, zraje ve velkém 5000l sudu, lahvováno bez filtrace. Naoranžovělá barva, kalnější. Ve vůni lehce divočejší mix ovocnosti, jablka a hrušky, s fajn květinovou linkou. V chuti suché, dost lehkonohé, s trochou tříslovin a zábavnou strukturou, šťavnatě ovocné, lehce zemité, velmi snadno pitelné. Nic složitého, ale osvěžující naturální bílé pro konzumaci ve velkém. Vyzkoušeno na pražském pop-upu táborského Thiru, kde by snad mělo být k dostání :-)

Komentáře používají Disqus