čtvrtek 10. října 2019

Jean-Bernard Delmas, Ribera del Duero v bílé, USA si za víno připlatí

Ve věku 83 let zemřel slavný bordeauxský vinař Jean-Bernard Delmas. Narodil se v roce 1935 přímo na Château Haut-Brion (ve stejném roce vinařství zakoupil americký finančník Clarence Dillon). Na Haut-Brion pracoval od roku 1961 do 2003. Špičková vína připravoval i pro La Mission Haut-Brion, které má od roku 1983 stejného majitele. A v důchodu si ještě odskočil na pozici technického ředitele Château Montrose, kde dohlížel na renovaci, nové výsadby a podobně. Coby konzultant zde působil ještě nedávno, než jej začalo zrazovat zdraví.

Ribera del Duero, hvězdná španělská oblast pokud jde o červená vína postavená především na odrůdě Tempranillo a domov jedněch z vůbec nejdražších španělských flašek, bude moct oficiálně připravovat i vína bílá. Ta zde samozřejmě byla vždy, ovšem bylo možné je označovat jen coby Castilla y León IGP. V posledních letech však získávala na důležitosti a byl tlak oficiálně je uznat coby součást apelace. Bílé z Ribera del Duero, La Ribera Blanca, pokud tedy bude chtít nést toto označení původu, bude muset být z nejméně čtyř čtvrtin odrůda Albillo Mayor, čtvrtinu mohou tvořit další bílé odrůdy povolené v Castilla y León (např. španělské klasiky Viura, Verdejo, Albariño či Treixadura, ale i mezinárodní Chardonnay, Riesling, Sauvignon Blanc či Viognier a také několik méně známých odrůd).

V USA si za víno a další pochutiny připlatí. Jako odpověď na dotování Airbusu evropskými zeměmi napálila Amerika nové clo na víno, skotskou whisky a další produkty z několika zemí. A ne malé, pětadvacet procent. Je tam několik obskurních výjimek, clo se například netýká vín nad 14 % alkoholu, Champagne a vín z Itálie (ale jejich sýrů ano). Proč zrovna takhle? Jaký je důvod zdanit více lehčí vína než ta výrazněji alkoholická? Upřímně naprosto netuším. Přehled dobře sepsal W. Blake Gray. A my se můžeme těšit, že obchodní zástupci vinařství teď zvýší aktivitu na dalších trzích, když se jim USA komplikují a lze očekávat propad prodejů…

Komentáře používají Disqus