pátek 18. října 2019

Bratři v triku, TOP vinařský cíl, suché devatenáctky, vinařský kalendář a spoty o pití

Narazil jsem na zajímavý článek týkající se mimo jiné cisternového dovozu vín pochybného původu ze zahraničí. Pokud jsou informace v něm pravdivé, pak by se tím ledasco vysvětlovalo a vrhalo na tento segment „vinařského“ podnikání nové světlo. Cisterny měnící se za hranicemi na domácí víno, obrovské daňové úniky, uplacení celníci a policisté, přístup do záznamů celní správy, zametení oznámených podvodů pod stůl či alespoň včasné varování před kontrolami. Námět na román, skoro. Bohužel i tohle, nejen báječná vína o kterých jsem psal v předchozích dnech, bylo a částečně ještě stále je domácí vinařství.

Vítězem soutěže o TOP vinařský cíl pro rok 2019 staly Templářské sklepy Čejkovice. Obhájily tak loňské prvenství. Vítěze určuje lidové hlasování, letos se sešlo přes 22 tisíc platných hlasů. Zpráva nemá žádnou souvislost s tou výše, ale něco na téma „zákazník dostává jen to, co si zaslouží“ se mi dodat chce…

Zástupci Unie enologů ČR předpokládají, že letošní ročník bude výjimečně kvalitní, především pak pro bílá vína. Předseda unie Mojmír Baroň také dodal: „Doufáme, že výrobci s vidinou vyšších kyselin v mladých vínech nesklouznou do produkce vín s vyšším zbytkovým cukrem s cílem docílit chuťové pseudoharmonie.“ Termín chuťová pseudoharmonie se mi moc líbí a doufám v úplně to samé. Byť, po pravdě, vína od těch, co se směrem cukříků a převoněných polosladkých věcí ubírají stejně prakticky nepiju, v rámci zachování harmonie duševní :-) Unie mimochodem organizuje soutěž Suchá vína on-line, jejímž posláním má být „návrat moravského vinařství ke komplexním suchým bílým i červeným vínům plně srovnatelným s velkými víny Evropy a celého světa“. Šup, šup, ať už tam jsme!

Kdyby měl někdo zájem, tak si může pořídit Vinařský kalendář 2020, je v něm mnoho z mých oblíbenců :-) Vlastně sestává primárně z vinařů a vinařek, kteří mne opravdu baví a dělají výtečná charakterní vína. Především suchá ;-) Navíc „peníze získané z prodeje vinařského kalendáře budou darovány na projekt Sázíme budoucnost, který se strategickou výsadbou stromů zaměřuje na udržení vody v krajině a její celkový zdravý ráz.

Nepít je normální. A proto ministerstvo zdravotnictví ve spolupráci s Českou televizí a Úřadem vlády připravilo spoty, které budou informovat o rizicích konzumace alkoholu. To, že jsme jako země snad až příliš tolerantní k pití, je fakt. Prvenství v žebříčcích vypitého alkoholu není zrovna to, kterým bychom se měli pyšnit. Ostatně k tématu fajn článek od Lucie Kohoutové. Každopádně vzhledem k obvyklému obsahu tohoto blogu a drtivé většiny mých článků jinde, o mém životním stylu nemluvě, situaci dvakrát nepomáhám. Každopádně… pijte méně ale co nejlépe :-)

Komentáře používají Disqus