úterý 29. října 2019

Bio Bergerac z Lidlu, skvělé sherry a trochu Grenache

Potřebovali jsme o víkendu naložit králíka do červeného vína a bylo mi líto použít cokoliv z dovezených lahví (škoda, že jsem neotevřel tu Grenache viz dále, co naděláte), takže jsem využil nedaleký Lidl. A za 99 Kč tam ulovil Château le Maridat Bergerac 2018. Dobrovolně přiznávám, že mne zlákala bio certifikace, v tomhle ohledu se nechám snadno ovlivnit (a je mi až stydno, že jsem zároveň odešel s Becherovkou, které mám doma fakt dostatek, jen kvůli retro edici viněty… mám vysoce vyvinutou slabou vůli). Jde o dominantně Cabernet Franc s asi třetinou Merlotu. Fajn tmavší ovocnost, černé třešně, nic hutného. Dotyk kořenitosti, pepř a trocha dřeva. Suché, čisté, vyvážené, ovocné, s dobrou kyselinou a ovocností, dobře pitelné. Nic složitého, ale vlastně překvapivě fajn (za kilo tuplem) příjemné pití bez takového toho „průmyslového“ štychu. Králíka jsme nakonec utopili v něčem jiném a tohle se vypilo.

Zkusil jsem Bodega Castillo de Monjardín (web) Garnacha Viñas Viejas „La Cantera“ 2017, v rámci jejich červených z téhle odrůdy úplný základ. Přesto z keřů okolo 70 let v trochu vyšší nadmořské výšce, zhruba 500 metrů, a školeno půl roku v 300l dubových sudech. O vinařství jsem tu psal v kontextu jejich dost slušného Pinot Noir, zmiňoval se i o starším ročníku Grenache a také o nadubované šardonce. Tentokrát mám v poznámkách hodně přímočarou spíše červenou ale teplou, zralou a až džemovou ovocnost. V chuti čisté, se sladkostí červeného ovoce, měkčí, jen trochu třísla velmi jednoduché. Vlastně nudné a trochu únavné. Zlatou na Mundus Vini nechápu a oproti verzi z roku 2015 o třídu jednodušší víno.

A když jsme u těch běžně dostupných a relativně levných vín… Manzanilla Solear z Bodegas Barbadillo. Já vím, že o tomhle víně jsem tu psal už mnohokrát, naposledy dost nadšeně letos v dubnu, ale je to krásná ukázka, že velkoprodukce nutně neznamená špatné pití. A tohle je parádní sherry, přestože jedno z nejobvyklejších v rámci stylu na španělském trhu. Jo kdyby takovou úroveň měl třeba základní Moët & Chandon, to by bylo veselo :-) Výraznější vůně, krásná klasika, mořsky slané, vliv flóru výrazný, vlhké dřevo, mandle. Suché úplně, slané a intenzivní, slané, zelené olivy, pitelnost, zábavnost. Dokonalý doprovod nejen k mořským tapas i pití jen tak v poslední dny babího léta. Jak jsem s tímhle vínem slunečnou sezónu zahajoval, tak ji další lahví i zakončil. A příští rok opáčko, to se neomrzí.

Komentáře používají Disqus