čtvrtek 3. října 2019

Barbera a skvělé Nebbiolo od La Ca'Növa

Měl jsem teď možnost podílet se na tvorbě vinného lístku pro novou zajímavou restauraci a jestli vše dopadne jak má, tak se tam objeví i něco od La Ca'Növa, vinařství které jsem si docela oblíbil a už o něm pár řádků napsal. V rámci výběru jsem znovu ochutnal jejich Barbera d’Alba 2016, jak to vypadá oproti stavu před pár měsíci. Výraznější, tmavě ovocná vůně, zralejší a trochu džemová, lesní plody, živočišná linka a na úvod trochu funky divočejší, svědčí tomu vzduch. Plnější, tmavě ovocné, uhlazenější třísloviny, tmavá ovocnost, zrale teplejší a zároveň výborné kyseliny, koncentrace a přes patnáct voltů dobrá pitelnost. Stále baví. Hodně nadprůměrná Barbera. O trochu vín mne ale oslovilo druhé víno…

Langhe Nebbiolo 2016 (mladší keře v Barbarescu, 18 dní fermentace v nerezu s pravidelným přetáčením, zrání 14 měsíců ve velkých 3000l dubových sudech) má znatelně světlejší barvu, pěkná rubínová to je. Ve vůni ovocnost spíše zralých červených plodů, s decentní kořenitostí a jakoby pikantnější mátovou linkou. Suché, čisté, středně plné až plnější, s výbornou kyselinou, trochu výraznější ale jemnozrnné zralé třísloviny, ovocnost do třešní, pěkné stavba a délka. Perfektně drží v otevřené lahvi, přístupné už teď ale bude se lepšit, výtečně na pomezí zábavného „jen tak“ pití a serióznější záležitosti. Dost povedené. Vozí Víno pro Vás, cena je dost podobná něco přes tři stovky. Což je, vzhledem ke kvalitě, skvělé.

Komentáře používají Disqus