čtvrtek 8. srpna 2019

Výborná Rioja a skvělé i špatné naturální bubliny

Lindes de Remelluri Viñedos de Labastida 2014 je sourozencem vína, o kterém jsem zde již obšírně psal. Pochází z výše položených vinic u Labastida (Rioja Alavesa), z 21 poloh osmi různých pěstitelů, z keřů 25 až 80 let starých opečovávaných ekologicky. Odrůdově je to 90 % Tempranillo a k tomu Garnacha a Graciano, kvasí spontánně a zraje rok ve francouzských barrique sudech. Bordó láhev, kovová záklopka, celokorek. Hodně tmavá, výrazná barva, mladistvě do fialové. Ve vůni, a platí to záhy po otevření i po 24 hodinách z napůl odpité lahve, velmi čerstvé. Tmavá ale ne sladká trochu chladnější ovocnost, peckoviny a lesní plody, kořenitá linka do lékořice, kamenitost. V chuti suché, čisté, svíravé, tmavě ovocné, se stále výraznými tříslovinami a teprve na cestě. Koncentrované, s výbornou kyselinou, s kamenito-minerální strukturou, delší. Seriózní, parádní poctivá energická Rioja, která ovšem potřebuje ještě tak 2-3 roky. Bezva kousek, tuplem za 12€ ve Španělsku. Parker 93, Suckling 95, Jižní svah „pijte!“.

O bublinách z Clos Lentiscus, od populárního biodynamického producenta a člena La Renaissance des Appellations, jsem se tu rozepisoval v delším článku a zmiňoval se znovu i o jedné konkrétní povedené lahvi. Měl jsem s nimi vlastně jen jeden nemalý problém. Když bylo jejich víno dobré, tak umělo být vyloženě skvělé. Jenže ne úplně výjimečně (no dobře, co si budeme nalhávat, spíš dost často) měla některá láhev myšinu. A proto jsem je moc nekupoval, za riziko mi to nestálo. Za poslední rok a půl jsem od nich ale chutnal na třech různých akcích hodně suchých i šumivých vín a myšina tam nebyla ani jednou, tak jsem zase něco nakoupil. Rosé N 41° 15,656” E 1° 45,086” Brut Nature 2016 z odrůdy Samsó nabídlo ve vůni kombinaci drobných červených plodů s těkavkou a v chuti hned po otevření nepříjemnou myšinu, která se po dvou hodinách od otevření změnila na myšinu v podstatě zabraňující víno polknout. Strašné.

Clos Lentiscus Greco di Subur Blanc de Blancs Brut Nature 2016 je Greco di Subur (Malvasia de Sitges) ze starých keřů, druhotná fermentace a zrání v lahvi 25 měsíců. Tmavší citronová barva, krásné vytrvalé perlení spíše malých bublinek. Ve vůni čisté, sladší žluté ovoce až lehce meloun Cantaloupe a florální linka, krémovost, lehký funk a divokost. Suché v chuti, bezva kyseliny, živé, delší a zábavné. Strukturované, výborně pitelné bubliny. I s vyšší teplotou a vzduchem se myšák neobjevil. Jenže… chce se mi je i tak doporučovat? Obě vína se pohybovala okolo 11€, tedy reálně na jednu pitelnou flašku to bylo 22… a tuhle hru hrát nechci.

Komentáře používají Disqus