čtvrtek 29. srpna 2019

Sympatické Verdejo a fajn Riesling

Není to tak dlouho, co jsem v jednom článku pro Forbes psal: „Jestli nemáte čas a potřebujete víno nachladit rychle, rozhodně ho nedávejte do mrazáku. Ne že by nefungoval (vychlazení z pokojové na požadovanou teplotu zabere zhruba půl hodiny), ale riziko, že v něm lahev zapomenete, je příliš velké.“ Platí to obzvláště při ochutnávkách či vinných večírcích s přáteli, kdy donesené lahve nemají ideální teplotu či ve víru noci vytáhnete ze zásob něco, s čím jste původně nepočítali. Takhle jsem chtěl nedávno s ostatními ochutnat Sapientia Rueda Verdejo 2018 z mladého vinařství El Lagar de Moha a výsledkem byla prasklá láhev a vinný sorbet. Část jsme rozmrazili a ochutnali, ale na poctivé hodnocení to rozhodně nebylo. Včera jsem ovšem zkusil náhradní láhev :-) Je to spontánně kvašené bílé z certifikované bio produkce, na zterasovaných vinicích ve vyšší nadmořské výšce jedou převážně různé výluhy, zrálo nějakou dobu na kalech v nerezu ale je lahvováno čerstvé, už na počátku nového roku. Burgundská láhev, kovová záklopka, aglomerovaný DIAM korek. Citronová barva. Čistá, čerstvá, trochu sladší žlutě-ovocně-krémová vůně se pojí s herbálním „sauvignonovým“ projevem, trocha bylinek, fenyklu. Suché, čisté, vyvážené, středně plně s fajn kyselinou, opět ono kombo ovocnosti a herbálnosti, lehká nahořklost v závěru. Povedené Verdejo, u nás po lahvi za tři stovky u BioSueño. Mimochodem pro zajímavost poznámky z rozmražené varianty nejsou nakonec o moc odlišné, pouze výrazněji akcentují onu (pro odrůdu vlastně docela typickou) nahořklost, samotná „zmrzlina“ taková byla fakt hodně :-) Takže… pít jen nachlazené!

No ale teď ze Španělska zase zpět trochu blíž. Nedávno mne moc potěšil „Buntsandstein“ Klingenmünster Riesling trocken 2016 z Weingut Meyer. Pfalz, rodinné vinařství s 16 ha vinic v ekologickém režimu. Ryzlink připravený v nerezu, láhev pistole se šroubovým uzávěrem. Od vůně hodně přísné, aromatika zeleného jablka a citrusů s minerální linkou, kouřovostí a závanem benzínové pumpy. V chuti suché, s výraznou dominantní kyselinou, štíhlejší a důrazné, minerální, slušně dlouhé. Osvěžující, tvrdší a veskrze zábavný ryzlink. Ale nemohl jsem se ubránit trochu kacířské myšlence, jestli by tomu nějaký gram zbytkového cukru navíc vlastně nepomohl k o chlup vyváženějšímu projevu :-) Vozí 1er Wines.

Komentáře používají Disqus